Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szinte teljesen benépesültek a kézdivásárhelyi ipari parkok

Szinte teljesen benépesültek a kézdivásárhelyi ipari parkok Kovászna megye

Eredményes évet zárt tavaly a Kézdivásárhelyi Ipari Parkok Kft. A cég történetében először termeltek profitot, a két park több mint kilencven százalékban betelt, egy vállalkozás pedig háromhektáros területen valósítana meg befektetést.

Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhely önkormányzatának tulajdonában két ipari park van, az egyik a volt fafeldolgozó vállalat területén, a másik az egykori keményítőgyár semlegesített zagytározói helyén található. A két létesítmény mintegy 14 hektáros összterületén jelenleg 19 cég bérel csarnokot vagy területet, több mint 70 személynek biztosítva munkát – derült ki Fejér Áron ügyvezető éves beszámolójából, a céhes város önkormányzati képviselő-testületének márciusi ülésén.

Az ügyvezető elmondta, hogy az ipari parkok területének kihasználtsága több mint 90 százalékos, és a fennmaradó részek kiadásáról is folynak tárgyalások, így a közeljövőben várhatóan teljesen betelik a hely. A 2-es számú parkban egy helyi bútorgyártó cég egy harmincezer négyzetméteres területet bérelt ki, ahol a tervek szerint két csarnokot, egy irodaházat, több raktárakat fognak építeni, parkolókat és zöldövezetet alakítanak ki, ugyanakkor egy kisebb napelemparkot is létrehoznak” – vázolta a terveket az igazgató.

Fotó: Tuchiluș Alex

A pénzügyek kapcsán kiemelte, hogy 2023-ban – a cég történetében először – profitot sikerült termelni, a bevételek 355 ezer, a kiadások 312 ezer lejre rúgtak, így az ipari parkok 43 ezer lejes profittal zárták az évet. „A bevételek 26,43 százalékkal nőttek az előző évhez képest, a kiadások terén pedig 5,96 százalékos csökkenést tudtunk elérni” – fejtette ki Fejér Áron. Hozzátette: a cég kintlévőségei továbbra is jelentősek, azonban a vállalkozások által az évek során felhalmozott adósság egy részét sikerült tavaly behajtani.

A cég bevételének fele minden évben a helyi önkormányzatot illeti meg, 2023-ban ezt 80 százalékban sikerült teljesíteni, vagyis 130 ezer lejt utaltak a város számlájára, ami több mint a duplája az egy évvel korábbi, 60 ezer lejes összegnek. „Az elmúlt években a tartozás a bevétellel arányos mértékben növekedett, de szeretném, ha idén többet tudnánk befizetni, mint amennyit kell” – fogalmazott az igazgató.

Kitért arra is, hogy az ipari parkokban tevékenykedő cégek mentességet élveznek a terület- és ingatlanadó befizetése alól, így  tavaly összesen 151 ezer lejt spórolhattak meg az érintett vállalatok. Ugyanakkor 2023-tól az Ipari Parkok Kft. áfafizetővé vált, ami szintén kedvező a cégek számára, hiszen így vissza tudják igényelni az államtól a gáz- vagy villanyszámlájukon szereplő áfát. „A béreket az adótörvénykönyv értelmében továbbra is áfamentesen tudjuk kiszámlázni” – tette hozzá Fejér Áron.

Fotó: Tuchiluș Alex

Elmondta, az ipari parkokat Háromszéken, illetve a szomszédos megyékben is népszerűsítik különböző online felületeken keresztül, a jövőben pedig Bákó megyére is kiterjesztenék a létesítmény reklámozását. A folytatásban az igazgató beszámolt a tavaly elvégezett karbantartási munkálatokról, megfogalmazott néhány beruházási javaslatot, végül pedig az önkormányzati képviselők kérdéseire, észrevételeire válaszolt.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 2., 21:59
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Varjunk csak hogy ertsem:) 43 ezer a profit! de 151 ezret nem fizettek be terulet es ingatlanado gyanant a varosi kasszaba:) Ez a siker? ember jol vagytok? vagy itt a esti mese kinek megy?:)

  • User
   Dátum: 2024. április 3., 14:17
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Rosszul érted, nem figyelsz oda. A berlő cégek kaptak összesen 151ezer adókedvezmenyt, mert ugye ipari park előnyok s minden. A mukodteto cégnek van profitja te, es ha tudsz olvasni akkor az is befizetett meg a varosi kasszaba 130 ezret.

 • User
  Dátum: 2024. április 3., 17:29
  ÉRTÉKELÉS: 4

  14 ha-n 70 embernek biztositanak munkat!?Hu ha!Csak ugy ossze hasonlitas keppen,egy kb.hasonlo teruletu ”ipari park”Brasso,Kolozs Arad megyekbe hany embernek add munkat es mennyi hasznot termel ez illeto telepulesnek?Valamikor a csavargyarba 500nm-en haromszor tobben voltunk munkasok!!De a politikai-gazdasagi MAFIA megszuntette a gyarat!!!Ps.nehany nappal korabban tobb mint 8000 lejes profitrol szolt az akkori beszamolo!Hol van a hiba???

  • User
   Dátum: 2024. április 5., 8:18
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Tisztelt valaki…
   Feltételezem, hogy az a 8000 lejes profit vagyis a „beszámoló” az a 2024-es évi költségvetésben a becsült, tervezett, előrejelzés. Nem keverjük össze a dolgokat ugye és jobban oda figyelünk.
   A hiba igenis, az Ön készülékéven van.