Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szinte mindenütt parkolódíjat szedne a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Szinte mindenütt parkolódíjat szedne a sepsiszentgyörgyi önkormányzat Kovászna megye

Sziszifuszi küzdelmet folytat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az egyre növekvő városi autóállománnyal, az autótulajdonosok nagy részének pedig a parkolóhelyekért kell egyre jobban harcolnia, noha azok közül a béreltek és lelakatoltak sokszor üresen állnak. Mindezek miatt a város vezetősége új parkolási stratégia kidolgozását érzi szükségesnek, amelynek az lenne a lényege, hogy a megyeszékhelyen sehol ne legyen ingyenes a közterületen való parkolás, még a lakónegyedekben sem.

Hirdetés
Hirdetés

Bár ez az új stratégia még alakulóban van, részleteiben nem kidolgozott, az önkormányzat által követett elvről annyit elárult Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, hogy az eddigi parkolóbérlési rendszeren változtatnának. Ez jelenleg úgy működik, hogy a gépkocsitulajdonosok a városháza által kiírt liciten szerezhetik meg a tömbházuk melletti parkolóhelyek egyikét és azt lakattal védhetik meg attól, hogy más elfoglalja. Ehhez képest a jövőben mindenkinek joga lenne egy olcsó parkolóhelyre a tömbház mellett – ingyenesre semmiképp –, de munkaidőben, reggeltől délutánig azt is igénybe vehetnék mások, természetesen szintén fizetés ellenében.

Fotó: Bodor Tünde

Az új parkolási rendszerről Antal Árpád polgármester is említést tett egy We Radionak adott nyilatkozatában: az országosan is újdonságot jelentő rendszer úgy működne, hogy a parkolóhelyek tulajdonosai egy applikáción keresztül jeleznék, milyen időintervallumokban szabad a hely, ezalatt pedig oda mások is parkolhatnának. Ezt a stratégiát még ebben az évben véglegesítené a város.

Korábban a helyi roncsautóprogramot is azzal a céllal vezette be az önkormányzat, hogy a közterületeken veszteglő, használaton kívüli autókat leadhassák tulajdonosaik, és így parkolóhelyek szabaduljanak fel, illetve a város is megszabaduljon a parkolóhelyeket foglaló, elhasznált járművektől. E programnak köszönhetően több mint 1100 autót sikerült kivonni a forgalomból, a városi autóállomány növekedése azonban olyan gyors ütemű, hogy gyakorlatilag nincs látszata a roncsautók eltűnésének.

Fotó: Bodor Tünde

A legfrissebb adatok szerint 22 677 személyautó van bejegyezve Sepsiszentgyörgyön – gyakorlatilag szinte minden második lakosra jut egy – ehhez képest pedig a város területén 4000 kibérelt parkolóhely van és 700 garázs, amelyekből viszont nagyon sok műhelyként, lomtárként van használva. Ugyanakkor az utcák közül sok azért lett egyirányú, hogy azokban is szabályozhassák a parkolást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 22., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Azta ketszer is eladna a parkolohelyet! Berelem en ,s fizetek,de aztan ha ures ismet kiadja! Ja meg jelezzem is ha szabadda tettem ,mi? Es ha erek haza veletlen hamarabb ,meg nem szabadult fel a berelt parkolohelyem,aljak be mashova es fizessek azert is dijat! Milyen modszerrel tudatna a lejelentet szabad idoszakot annak aki szeretne oda beallni,na arra is kivancsi lennek? Nem fizetunk eleg busas evi adot az autok utan a polgarmestri hivatalnak? Azt mire is hasznaljak fel? Akinek 2-3 auto all a tombhaz elott ,na arra kellene mar a masodik auto utan vmi dijat kitalaljanak,mert egyet hasznalnak napi szinten a tobbi csak all ott!

 • User
  Dátum: 2024. február 22., 10:16
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Egyszeru az onkormanyzat csak azert hozza az ujabbnal ujabb strategiakat hogy minel tobb penzet lehessen bezsebelni a varos lakosagatol, egyebbol nem allunk csak ado ado hatan, remelem hogy a valasztasok alkalmaval jelentkezik egy becsuletes jelolt aki nemet mond a lakosag kizsigerelesere mert ez mar nagyon sok kezd lenni ez mar reg meghaladta az ingerkuszobomot es gondolom nem vagyok egyedul, URAIM MEG MEDDIG NYUZZAK A NEPET ???

 • User
  Dátum: 2024. február 22., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Nem inkább parkolóhelyek létesítését kéne megvalósítani mint pénzbegyüjtésen gondolkodni? No , de ha ezt tervbevették , meg is fogják csinálni , mint minden egyebet ,akár tetszik, akár nem.

 • User
  Dátum: 2024. február 22., 13:45
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ennek az egész parkolási cirkusznak csak a Polgármesteri Hivatal a haszonélvezője, úgy, hogy cserébe nem ad semmit, csak a mindennapi stresszt az embereknek. Maradt volna minden úgy, ahogy volt.

 • User
  Dátum: 2024. február 23., 11:51
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Mit ernek el vele ??? azt hogy a lakoktol megtobb penzt vesznek el !!! Csak azt lesik hogy tudnak minel tobb penzt beszedni ! ugy Szentgyorgyon mint Kezdivasarhelyen !!

 • User
  Dátum: 2024. február 23., 15:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez az egész fizetéses parkolás úgy ökörség, ahogy van. Ahelyett, hogy beismernék, hogy nem jó, most is a hülyeségen törik a fejüket.Semmi nincs átgondolva, egy nagy káosz az egész. Ez az eredménye a sok sógor/koma/keresztgyermek/vejkó/haver perepetty városvezetésnek.

 • User
  Dátum: 2024. február 24., 9:31
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A Lenin utcai Amigoban, a két literes Hargita gyöngye borvizet emelt áron és palack visszaváltásra árusítják. Mikor leadnád kiderül, hogy nem igaz, mert a jelző cimke a régi csomagoláson nincs meg, s pénztári számlát ki őrzi meg? Ócska trükk, de beválóban van, és még csak nem is koldulás…A karaván megy tovább…

 • User
  Dátum: 2024. február 24., 9:58
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nem is helyes egyaltalan hogy amig en fizetem a parkolohelyet mas meg rohogi tolem husz meterre ingyenesen parkol mert oda nem raktak meg lezarot. A masik autos ingyen parkol oda evek ota mert onkenyesen elfoglalta a helyet mast nem enged oda es ha valaki veletlenul is el meri foglalni a kozteret akkor arrol teszen az illeto hogy elmenjen vagy leordibalja a fejedet es el kell menj onkent. Tegyenek mar rendet hogy mindenki parkolhasson.

 • User
  Dátum: 2024. február 24., 9:41
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Akinek sajat udvara van azt mikor kotelezik ra mar vegre hogy bent parkoljon ne pedig kenyelembol a haz elott hagyja a kocsit. Akinel a csaladban mindenkinek kocsija van es ot autoval ugy parkol hogy autonkent ket harom helyet elfoglal hogy ott senki mas ne parkolhasson csak ok. A hetvegen alkalmankent hasznalt autoikat ezek kozul egyesz heten nem is mozditjak. Vagy tobb hetekig se. Ilyen ertelmes donteseket is meg kene hozni vegre mert helyek szazaval szabadulhatnanak fel. Lustak a bejarati kaput kinyitni inkabb a szomszed utcaban hagyja el a kocsit.

 • User
  Dátum: 2024. március 8., 5:13
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mivel az ország egyik legjobban fizetett megyéje vagyunk ezért még ez is belefér még a kiadásainak.Gratulálok a város vezetőségének.