Hirdetés
Hirdetés

Százezer lejnyi kár

Százezer lejnyi kár Kovászna megye

Több mint 150 háztartást árasztott el a víz, több tucat kút vált használhatatlanná, utak, pallók rongálódtak meg, mezőgazdasági területek kerültek víz alá, a keletkezett kár meghaladja a százezer lejt – ez a gyorsmérlege annak a félóránál alig többet tartó felhőszakadásnak, amely Kőröspatakra és Bodokra „ömlött” hétfő délután.

Hirdetés
Hirdetés

Kisgyörgy Sándor azt mondja: nem annyira a hegyről jött a víz, hanem a községre és közvetlen környezetére lezúduló, becslése szerint négyzetméterenként legalább száz liter víznek egyszerűen „nem volt, hová elfolynia”.

– Negyvenöt perc alatt mindent felvett a víz, megteltek a kutak, a pincék, kidőltek a kerítések, veteményeskerteket, mezőgazdasági területeket öntött el az ár, tönkrementek az utak, főleg Kálnokon. Becslésem szerint az, hogy nemhogy kijavítsuk, de legalább járhatóvá tegyük az utakat, legkevesebb százezer lejbe kerül – nyilatkozta Sepsikőröspatak polgármestere.

Fodor István szerint az eső nem tartott 15 percnél többet, Bodokot és Oltszemet aránylag megkímélte, de „Zalánt majdnem elvitte a víz”.
– Olyan hamar odaértünk az erőgéppel is, hogy még jól el sem állt az eső, de gyakorlatilag nem volt, mit tenni. A Zalán felé vezető út melletti útpadkát egy jó kilométeren gyakorlatilag elöntötte az ár, egy pallót kitett az út közepére, a mező egy része víz alá került, a kutakból loccsan ki a víz. Szerencsére csak két házba ment be az ár, emberi életben kár nem esett – összegzett a bodoki polgármester.

Mindkét községben önerőből, saját felszereléssel láttak neki az utak kijavításának. Ebben a régióban szinte napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 2010. július 25-én volt még ennél is nagyobb felhőszakadás, akkor több száz házat öntött el a víz. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük