Felhívás!

Szájkaraté Kelemen Hunorral

Szájkaraté Kelemen Hunorral Kovászna megye

Bajod van az RMDSZ-szel? Gyere, mondd el Kelemen Hunornak – ezzel a nem mindennapi felhívással fordult a város lakosságához pénteken az RMDSZ. Meg is telt rendesen az INdiVINO, hogy meghallgassa a lazán, ingben és farmerben megjelenő, száraz vörösbort kortyolgató magyar jelöltet.

A Sepsi Rádió műsorvezetője, Grubisics Levente által moderált beszélgetés bevezetőjeként az akkor még friss híreket mondta el Kelemen Hunor (az RMDSZ öttagú küldöttsége, amelynek Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester is tagja volt, péntek délben egyeztetett Klaus Iohannis államfővel a leendő miniszterelnökről).

– Az elsődleges opciónk az volt, hogy egy RMDSZ-es kormányfő köré alakítsunk kabinetet, a második legjobb megoldásnak egy független pénzügyi szakembert találnánk, de aki politikai kormányt vezessen. A legutolsó megoldás: egy Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke által vezetett kormány, de ez esetben nem ígérünk semmit. Különben sincs szükség ránk, mert a Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette, hogy amennyiben Orban megígéri, hogy nem csökkenti a béreket és nyugdíjakat, megszavazza. Tehát a PNL-nek a PSD-vel együtt többsége van egy Orban vezette kormány létrehozásához – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kifejtette: ezt már azért sem tartja jó megoldásnak, mert csökkenti az esélyét, hogy jövőben egy jobbközép kabinet alakulhasson. Ha ugyanis a PNL alakít kormányt, akkor mindenki, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – „ez egy baloldali párt, senkinek ne legyen kétsége efelől” – szúrta közbe Kelemen – a Pro Románia és a PSD is támadni fogja, és elhasználódik.
Az elnökválasztáson igenis indulni kell – érvelt Kelemen –, mert olyan értékekről lehet beszélni, amely az egész társadalom érdekeit szolgálják, de be kell mutatni a magyarság helyzetét, meg kell mutatni, hogy van jövőnk, van víziónk, vannak értékes embereink.

– Fontos megfogalmazni a célokat, a román–magyar kérdésről is kell beszélni, közelíteni kell az álláspontokat, mert óriási előítéletek vannak, még a fiatalok körében is – összegezte eddigi tapasztalatait az elnökjelölt.

Azt mondta: Romániának a következő tíz évben csak három dologra kellene koncentrálnia, de arra nagyon: tanügy, infrastruktúra és mezőgazdaság.

Hozzátette: megkerülhetetlen a környezetvédelem is, különösen a fiatalok vannak „erősen megzöldülve”, de ezt kissé felszínesnek tartja.

– Amikor azt kérded tőlük, hogy nyolc farmer helyett nem volna-e elég kettő, 23 fok helyett lehetne-e 20 fok a szobában, vagy biztos-e, hogy éjjel-nappal internet kell, akkor elbizonytalanodnak. Nem lehet, és nem is kell megmondani nekik a tutit, de néhány elgondolkodtató kérdést fel kell tenni – vélekedett a szövetségi elnök. Hozzátette: fontos lenne, hogy Románia bekapcsolódjék a közép-európai körforgásba, közeledjék a Visegrádi Négyekhez, hisz „eszméletlenül sok érdekközösség van”, és így hatékonyabbak lennénk Brüsszelben.  

Szó esett többek között még a „láthatatlan állam” képviselőjeként fellépő Dan Tănasáról és Úzvölgyéről is.
– A kormány az Úzvölgyébe bukott bele – ezt lássuk be. Ha fellép, és nem engedi, hogy megalázzák a magyar közösséget, és ezt minden további nélkül megtehette volna, csak a törvényeket kellett volna betartania, akkor most simán kihúztuk volna a slamasztikából – szögezte le Kelemen Hunor. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 15., 19:42
  ÉRTÉKELÉS: -2

  “A kormány az Úzvölgyébe bukott bele” – ezt Kelemen Hunor író, költő mondta? Az Úzvölgye településnév, tehát nem járul eléje névelő. Grammatikalig így lenne helyes: az Úz völgyébe bukott bele. Vagyis beleesett a patak medrébe, fejjel előre…

 • User
  Dátum: 2019. október 15., 20:29
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A szinekdoka a metonímia egy változata. Szókép, a mindennapi beszédet gazdagabbá, fűszeresebbé teszi. Pars pro toto, totum pro parte. Egy rész az egész helyett, az egész egy rész helyett. Igyatok ebből a pohárból- a pohár a pohárban levő bort jelenti, de csak a poharat mondjuk, a többit a hallgató megérti. Nekünk Mohács kell- mondja Ady Endre: nem a település hanem a mohácsi vesztett háború csapása. Az Úzvölgyébe- vagyis az úzvölgyi botrányba. Az olvasó megérti, ha figyelmes és jóindulatú. Meg aztán biztos, hogy a beszámoló szó szerint idézi a beszélőt? És ha így is mondta, olyan tragédia? Csurka szánalmasan beszélt, Gyurcsány kitűnő szónok, de ha csak ez alapján ítélünk…