Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sertéspestis-riasztás

Sertéspestis-riasztás Kovászna megye

A napokban ismét Csernátonból riasztottak olvasóink, akik újabb sertéspestis-fertőzésre gyanakodtak, miután több állategészségügyi illetékest láttak a településen ténykedni. Az érintett hatóságtól érdeklődtünk a sertéspestis körüli fejleményekről.

Mint arról már beszámoltunk, Csernátonban korábban négy gazdaságban is gondot okozott a sertéspestis-fertőzés, és minden esetben le kellett ölni a disznókat a szomszédos gazdáknál is. Dr. Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság főállatorvosa elmondta, valóban több alkalommal is jártak az illetékesek Csernátonban, ám az utóbbi hetekben nem terjedt tovább a kór, az állategészségügyesek más tevékenységek miatt helyszíneltek.

Hirdetés
Hirdetés

– A pestisfertőzés központi lejelentése után, meghatározott időn belül – tíz kilométeres körzetben – fel kell leltározni a sertéseket, ezt a munkát a szakemberek házról házra járva végzik. A polgárok láthattak a helyszínen nagyobb méretű, hozzánk tartozó autókat is, de semmi ok az aggodalomra, ugyanis ez előírásszerű eljárás. Amíg feloldódik a vesztegzár a kijelölt körzetben, többszöri fertőtlenítésre kerül sor – részletezte.

A főállatorvos nyugalomra intette a lakosságot, és lapunk érdeklődésére elmondta, az említett 4 gazdaságon kívül nincs tudomásuk újabb gócpontról Csernátonban, továbbá rámutatott, hogy jelenleg a megyében sem okoz gondot a sertéspestis.

– Durván két hónapnak kell eltelnie ahhoz, hogy kijelenthessük a gócpontok megszűnését. Egyelőre jó irányba tartunk, az utóbbi időben nem jeleztek furcsa, váratlan disznópusztulást a gazdák – összegzett dr. Sikó.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük