Felhívás!

Segítség a többgyerekeseknek

Segítség a többgyerekeseknek Kovászna megye

Kézdivásárhely önkormányzata nem szeretné, ha az „élhető, családbarát” városra való törekvés megragadna egy szlogen szintjén, a megvalósítás egyik lépése a nagycsaládok számára nyújtott kedvezménycsomag bevezetése.

Szilveszter Szabolcs alpolgármester, ötletgazda kifejtette: a hiánypótló program a több gyereket nevelő családokat oly módon segíti, hogy a helyi önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmények szolgáltatásainak igénybevételét kedvezményesen, pontosabban ötvenszázalékos árengedménnyel teszi lehetővé, továbbá ingyenes parkolást is biztosít számukra. Az évente újítandó nagycsaládos kártya igényléséhez február 25-ig kell benyújtani az iratcsomót, a kiváltása azonban néhány feltételhez kötött – részletezte az elöljáró.

A kedvezmények a következők: egyéves, tömbházak közötti díjmentes parkolás, amennyiben a lakhely zónájában van üresen maradt parkoló és az igénylő teljesíti a parkolásra vonatkozó szabályzatba foglaltakat; egyéves parkolási bérlet az önkormányzat által üzemeltetett nyilvános parkolókban; 50%-os kedvezmény a helyi tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények bérleteire (Vigadó Művelődési Ház és Udvartér Teátrum); 50%-os kedvezmény a Deme László Műjégpálya belépőire; kedvezmény a sportbázis belépőire és bérleteire.

K. I. háromgyerekes édesanya, a kicsik közül kettő iskolás (negyedik és nulladik osztályos), a család legfiatalabb tagja egyéves múlt. Elmondta: nagyon örül a kezdeményezésnek, épp az igényléshez szükséges iratokat gyűjti össze. Úgy véli, reális segítséget kapnak ezáltal, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a család költségvetéséből mennyit emésztenek fel olyan kicsinek tűnő kiadások, mint a parkolási díj vagy különféle belépők.

– A gyerekek közül a nagyobbak az iskola mellett délutáni különórákra járnak, de ők is kicsik még, nem engedhetem egyedül közlekedni a városban, ezért naponta többször hozom-viszem, és ha mindössze 1 lejes parkolójeggyel számolunk is, sok kicsi bizony nagyon sokra megy. Ugyanígy a belépők: ha egy szülő viszi el egyetlen gyerekét egy rendezvényre, a fizetendő összeg gyakran inkább jelképesnek mondható, ám esetünkben általában szükség van mindkét szülő jelenlétére, és ha három gyerekkel számolunk, itt is jelentősen nő a kiadás. Kedvelt téli sportja a kicsiknek a korcsolyázás, gyakran viszem őket a jégpályára, nagy segítség ott is a kedvezményes belépő – számolt be az anyuka.

Az említett feltételek, amelyeknek meg kell felelni a nagycsaládos kártya kiváltásához: a család vagy a gyerekét egyedül nevelő szülő lakhelye vagy tartózkodási helye Kézdivásárhely közigazgatási területe kell legyen. Az egyik szülőnek vagy nevelő személynek rendelkeznie kell jövedelemmel, valamint az igénylőnek nem lehet adótartozása. A gyermekek valamelyik oktatási intézmény tagjai kell legyenek. Kitétel az is, hogy nem lehet 20-nál több igazolatlan hiányzásuk, ez utóbbi kritérium alól kivételt képeznek az óvodás gyerekek.

Az igényléshez szükséges iratok: formanyomtatvány; személyazonossági iratok (személyi, házassági bizonyítvány – esettől függően, születési bizonyítvány); jövedelmet igazoló okirat; három gyerek nevelését igazoló iratok; saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, amelyben igazolja, hogy hány gyereket nevel; a családtagok fényképe, akik igénylik a nagycsaládos kártyát; igazolás, amely a hiányzások helyzetét tükrözi (óvodás gyerekek esetében a beiratkozási igazolás); adóbefizetésről szóló igazolás a helyi adóhivataltól. Az iratcsomót Kézdivásárhely Polgármesteri Hivatal iktatójában lehet benyújtani. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. február 17., 7:32
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Csak úgy meg szeretném kérdezni,a mindenhez(is)értő alpolgármestert:-a munkanélküli sorsra jutott szegénycsaládokat,ahol mondjuk csak 2 gyerek van,de apa-anya munkanélkül maradt(konfekció ipar),őket mivel támogatja az önkormányzat?Az ígérteken kivül,hogy “munkahelyet teremtünk”,ahogy azt hangoztatták néhány hónapja.Kissé diszkriminativ intézkedés,bár nem irigylem én a nagycsaládosoktól,de ezek szerint a többi szegényebb körülmények közt élőket egye meg a franc.Ha tényleg még pár száz embert kiraknak innen-onnan,akkor lesz igazán “családbarát város”Kézdiből.