Felhívás!

Rosszkor rossz helyen

Határozottan elhatárolódnak az Románok Egyesítéséért Szövetségtől (AUR), annak minden tagjától és megnyilvánulásától azok a tüntetők, akik hétfő délután román és székely zászlóval tiltakoztak Sepsiszentgyörgy központjában. Azt mondják: fogalmuk sem volt, hogy ott és éppen akkor az AUR-nak volt bejelentett tiltakozó akciója.

A félreértés onnan adódott, hogy az AUR hétfőn öt órára tüntetést jelentett be a prefektúra elé, amin – a jelezett időpontban – senki sem jelent meg. Csaknem fél órával később ugyanott feltűnt egy kisebb csoport, akikről utólag kaptunk fotót, és akiket – és ezért utólagos elnézésüket kérjük – az AUR-ral azonosítottunk.

– Nekünk semmi közünk az AUR-hoz, és kikérjük magunknak, hogy bármilyen kapcsolatba hozzanak ilyen Şoşosacă-féle szélsőséges alakokkal. Mi sepsiszentgyörgyi független, szabadságszerető személyek vagyunk, magyarok és románok együtt – jelszavunk: szabadság, egyelőség, testvériség –, akik tiltakozunk ez ellen a diktatórikus rendszer ellen. A spontán tüntetésen román létemre magam vittem a székely zászlót, a szabadságot jelképező, 1989-es, címer nélküli román zászlóval együtt, hogy felmutassam azt, hogy nem egymás ellen, hanem egymás mellett akarunk elérni valamit. Azt akarjuk, hogy ne manipuláljanak tovább az állítólag növekvő fertőzésszámokkal éppen a húsvéti ünnepek előtt, hogy ne nyomorítsák meg a gyermekeinket azzal, hogy bezárva tartják, s ha már így van, legalább ne etessenek folyamatosan ezzel a maszlaggal, hogy mindez a mi érdekünkben történik – közölte telefonon egy csak Filipként bemutatkozó férfi.

Hozzátette: kulturált módon, de a következő napokban is tiltakozni fognak a kormány által elrendelt korlátozó intézkedések ellen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások