Felhívás!

FRISSÍTVE: Romániában elsőként Sepsiszentgyörgyön mutatták ki a koronavírus indiai variánsát

FRISSÍTVE: Romániában elsőként Sepsiszentgyörgyön mutatták ki a koronavírus indiai variánsát Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpontban azonosítottak az országban elsőként a koronavírus indiai variánsával fertőzött személyt. Erről Fejér Szilárd kémikus-kutató, a laboratórium vezetője számolt be a Faebook-oldalán. FRISSÍTÉS: Indiai vendégmunkások körében azonosítottak gócpontot Brassó megyében.

„A páciens tipikus koronavírusos tünetek miatt jelentkezett tesztelésre egy szomszédos megyéből, és a PCR eredmény alapján kizártuk az országban domináns brit variáns jelenlétét. A páciens, külföldi állampolgár, több mint egy hónapja jött az országba Indiából, ezért nincsen kizárva a szűkebb közösségében történt itthoni megfertőződés. A gyanú felmerülésekor részletes epidemiológiai vizsgálatot kértünk az illetékes megyei közegészségügyi hatóságtól, és a nemrég beszerzett szekvenátorunkat amint lehetett, munkára fogtuk. Az eredmények kiértékelése kétséget kizáróan igazolta a gyanúnkat” – írta bejegyzésében.

A szakértő felhívta a figyelmet: az indiai variáns (B.1.617, és ezek altípusai – .1, .2, .3) okozza a mostani katasztrofális járványhullámot Indiában. A sepsiszentgyörgyi laboratóriumban kimutatott minta a B.1.617.2 csoportba tartozik. “Még nem lehet tudni, hogy a fertőzőképessége nagyobb-e, mint a mostani “trendi” variánsoknak, de mivel két-három olyan mutációt is tartalmaz a tüskefehérjén, amelyek alapvetően befolyásolhatják a vírus bejutását a sejtekbe, és egy alvariáns esetén a fertőzésen átesett betegek vagy beoltott személyek immunválaszának lehetséges kikerülését, ezért a terjedésének monitorozása nagyon fontos” – fogalmazott Fejér Szilárd.

FRISSÍTÉS: Koronavírus-gócpontot azonosítottak Brassó megyében, Indiából érkezett építőmunkások körében

Koronavírus-gócpontot azonosítottak a Brassó megyei Botfalui Cukorgyártelepen (Colonia Bod), Indiából érkezett építőmunkások körében – közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Az ügyben közösen folytatja a járványügyi vizsgálatot a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ, a Brassó megyei közegészségügyi igazgatóság és a bukaresti Cantacuzino intézet.

A szaktárca tájékoztatása értelmében az Indiából érkezett nyolc munkás közül ötnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a másik három személy tesztje negatív lett.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) korábban közölte, hogy egy sepsiszentgyörgyi laborban kimutatták a koronavírus B.1.617.2 jelzésű indiai mutációját egy 26 éves személytől vett mintából. A fertőzött körülbelül egy hónapja érkezett az országba, és önként jelentkezett tesztelésre, mivel enyhe tünetei voltak.

Az INSP szerint a kimutatott altípus nem azonos azzal, amelyik az angliai közegészségügyi szolgálat szerint az indiai megbetegedési hullámot előidézte.

(Hírmondó/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások