Felhívás!

Robotkart épített a diák

Robotkart épített a diák Kovászna megye

A tamásfalvi Tusa Lehel, 12. osztályos diák egy olyan robotkart épített, amelynek továbbfejlesztett verzióját az ember számára életveszélyes, radioaktív környezetben, vagy akár víz alatt is használhatnák.

A fiatalember a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum matematika–informatika szakán végez idén. Az informatika és a technikai kütyükkel való munka iránti vágya már elemista korában fellángolt, amikor mindenféle elektromos játékautót szedett szét és rakott össze, alakított át kedve szerint, egészen addig, hogy 8. osztályban úgy döntött, a jövőjét a matematika–informatika osztályban fogja megalapozni.
Lehel 11. osztályos volt, amikor megismerkedett az Arduino mikrokontrollerrel. Ez a programozható felület olyannyira felkeltette érdeklődését, hogy elhatározta, robotkart épít. Tervének megvalósítását segítette, hogy részt vett a Programozás türelemmel nevű táborban Bákóban, ahol többek között a robotkarokról is tartottak előadást, illetve megtanították a tervrajzok elkészítésével kapcsolatos tudnivalókat. A tamásfalvi fiú a táborban szerzett tudást kamatoztatva, illetve informatika tanárának, Budai Istvánnak a tanácsait követve odahaza elkészítette a robotkart, aminek az egyes részeit 3D-s nyomtatóval tette „kézzel foghatóvá”.

Lapunknak elmondta, családi körben (és nem csak) igazi „csodának” számít a szerkezet! Főleg akkor sikerült lenyűgözzön mindenkit, amikor egy nagyobb családi összejövetelen bemutatta, amint alkotása áthelyezi az egyik tálból a másikba a narancsokat, vagy átadta azokat az ő kezébe. Munkájával az idei tanévben részt vett a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján, ahol dicséretben részesült.
A robotkar a beprogramozott adatok alapján ismétlődő mozgásokat végez, de elmondása szerint még van, amit finomítani rajta, mert néha igényli az emberi odafigyelést. A kar áramcsatlakozóból és akkumulátorral is képes működni.

A robotkar, amely különböző, az iparban is használható mozgások lebonyolítására képes
– A robotkar egy prototípus, viszont a végleges, továbbfejlesztett, nagyobb változatában képes lenne arra, hogy szalagmunkát végezzen, vagy akár radioaktív környezetben tegyen ide-oda nehéz tárgyakat. A végleges verzió képes lenne nagyon forró tárgyak mozgatására, oxigénszegény környezetben való vagy hosszú, víz alatti munka elvégzésére is – mondta a fiatal zseni, megjegyezve, hogy még nem tudná szabadalmaztatni a kart, mert van, amit finomítani rajta, de a jövőben nem tartja kizártnak ezt.
Tusa Lehel jelenleg az érettségivel van elfoglalva, hogy majd a tanulmányait egyetemen folytathassa. Tervei szerint vagy a kolozsvári Technikai Egyetemre vagy a marosvásárhelyi Sapienta-egyetem mechatronika szakára iratkozik. Ugyanakkor egy újabb, nagyobb projekten is gondolkodik: szeretne egy olyan, hattengelyes robotkart építeni, amely a precíz mozgása révén képes lenne akár orvosi műtétek végrehajtására is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.