Felhívás!

Reneszánsz világ Miklósváron

Reneszánsz világ Miklósváron Kovászna megye

Hétfőn Reneszánsz kastélynapok vették kezdetüket a miklósvári Kálnoky-kastélynál. A szervezők a rendezvénnyel az idei Mátyás király emlékév előtt tisztelegnek közművelődési, irodalmi és művészeti programokkal, kiállításokkal.
A Reneszánsz kastélynapok hétfői megnyitóján Kálnoky Tibor gróf röviden visszatekintett a felújított kastély átadása óta eltelt időszak történéseire. Mint mondta, idén a kastélynál miklósvári gyermekek számára teremtettek tanulási lehetőséget, az órákat az általuk választott tanárok tartják a kastélyban, ezen kívül a kastélyudvaron nemrég egy nagy, 250 személy befogadására alkalmas rendezvénysátrat is felállítottak, azzal a céllal, hogy az ott szervezett rendezvények által kicsit felértékelődjék Miklósvár, de egész Erdővidék is.
A most első alkalommal megszervezett Reneszánsz napoknak pedig kulturális hozadékuk van: azt szeretnék, ha a kastély ódon falai közé minél több kultúrát be tudnának vinni általa, azért, hogy minél többen érdemesnek lássák felkeresni a Kálnokyak ősi, miklósvári hajlékát.
Beszéde után a megnyitóra érkezettek rövidfilmet nézhettek meg a reneszánszról, azt követően Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Központ vezetője tartott előadást A reneszánsz szellemisége és emberközpontúság a művészetekben címmel, melyben kitért többek között a kor divatjára, fotókon szemléltetve a mai ember számára igencsak különleges viseletet, mint például a hölgyeknél divatos, 50 centiméteres magasságot is elérő, magas talpú cipőt, melyekkel közlekedni olyan volt, mintha gólyalábakon járt volna az ember.
A programok a kastélynál tovább folytatódnak a héten, érdemes tehát odalátogatni: szerdán, csütörtökön és pénteken is délelőtt 10 órától táncműhely kezdődik, délután pónilovakat lehet lovagolni, azokkal szekerezni is lehetséges lesz, de színjátszóműhellyel, szabás-varrás gyakorlásával is készülnek a szervezők – a cél, mint a megnyitón elhangzott, az, hogy minél többen játékosan ráhangolódjanak-megismerkedjenek a reneszánsz világgal, hogy a gyerme­kek érdeklődését is felkeltsék, hiszen úgy gondolják, hogy a játékok, melyek egy igazi kastélyban várják őket, izgalmasabbak lehetnek, mint a számítógépes, telefonos játékok. Izgalmas programok lesznek a hétvégén is, ezekről lapunk programajánlójából tájékozódhatnak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 18., 12:56
  ÉRTÉKELÉS: -3

  ujsagiro ur kerem ne vezese fere aszt a vssza maradottakat. WISSZA A hirmondo okos szavuk.
  A RENAISSANCE KEZDÖDÖT 13oo-16oo között. MIKLOSVARI FÖLDBIRTOKOS haz ahol minden paraszt.

 • User
  Dátum: 2018. július 18., 14:29
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az ökör /boul/ honnan tudná,hogy volt egy késői reneszánsz is,ahogy van parasztbarokk is.De legelés közben felemeli a fejét és hülyeségeket ír ,ékes magyar nyelven.Ha értené ezt a szót,hogy kontár….de nem reménykedem…azért írok neki latinul,mert úgy látom,hogy fitogtatja a francia ‘tudását’Renaissance …tehát az okostojásnak szól most ez-Ne sutor ultra crepidam !