Felhívás!

Rámehet a havi fizetés

Rámehet a havi fizetés Kovászna megye

Néhány nap múlva kezdődik az iskola, ami igencsak megterheli a családok költségvetését. Vannak, akik már nyár elején beszerezték a tanfelszerelést, de vannak olyan szülők is, akik utolsó percre hagyták a bevásárlást. Bár az árak változóak, mégsem lehet olcsón megúszni a tanévkezdést.

Akkor sem olcsó a tanévkezdés, ha csak az alapcsomagot vásárolják meg a szülők, ha pedig új táskát, tolltartót is vesznek, egyhavi fizetés is lehet a végösszeg. A háromszéki szülők nagy része diákboltból, könyvesüzletből szerzi be a tanévkezdéshez szükséges eszközöket, legtöbben a gyerekekkel együtt, akik kedvükre válogathatnak a különböző figurákkal vagy énekesekkel díszített füzetek, tolltartók között. A kínálat széles skálán mozog, nemcsak kivitelezésben, de árban is.

– Egy úgynevezett alapcsomag ára 100–150 lej között van, a legtöbb szülő pedig ezt választja, csak a legszükségesebbeket veszik meg. Az alapcsomag különböző típusú füzeteket, borítókat, ceruzát és színes ceruzát, tollat, golyóstollat tartalmaz – mondta Józsa Enikő, az egyik papírbolt munkatársa.

A füzetek darabja 1,25 lejnél kezdődik, de 8,79 lejért is vásárolhatunk színes, sztárokkal, rajzfilmfigurákkal díszített borítójú füzetet. Az első osztályosok írásfüzete 1,20-ba kerül, a szakfüzetek – biológia, földrajz – ára pedig 1,25 és 4 lej között mozog, mérettől függően. Különböző méretű és formájú rajzfüzetet, rajztömböt kínálnak 2,60 lejes ártól kezdődően, de a speciális rajztömb már 15 lejbe kerül, utóbbit inkább a művészetis diákok számára ajánlják. Az írószerek is a banikért kapható golyóstollakkal kezdődnek, de aranyhegyű, drága töltőtollak is beszerezhetőek, ezek tíz lejnél kezdődnek. Egy üres tolltartó 12,09 lej, míg egy teljesen felszerelt tolltartó ára 25 lej, a márkás, több rekeszes ára pedig akár 64,99 lej is lehet. Az iskolatáskák 50–60 lejnél kezdődnek, a rajzfilmfigurás vagy sztárok arcképével díszített táskák már jóval drágábbak, ezek ára 70 lejnél kezdődik, de elérheti a 300 lejt is. Ezen kívül szükségük lehet még a diákoknak papírvágó ollóra, ragasztóra, különböző – egyenes, derékszögű – vonalzóra és körzőre is. Ezek egyenként vagy akár csomagban is kaphatóak. Ugyanakkor néhány üzletben kedvezményeket is kínálnak, teljesen felszerelt táskát is lehet venni 250 lejért.

A tanítónők és tanárok egyébként azt javasolják, hogy vásárlás előtt nézzék át a gyerekek, hogy mi van otthon, mi maradt meg az előző tanévről, mert sok mindent lehet tovább használni, és nem feltétlenül szükséges új dolgokat beszerezni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.