Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Professzionális lézert vetnek be a varjak ellen

Professzionális lézert vetnek be a varjak ellen Kovászna megye

Évek óta bosszúságot okoz a kézdivásárhelyieknek, illetve a helyi önkormányzatnak, hogy a város legrégibb zöldövezetét, a Molnár Józsiás parkot valósággal ellepték a vetési varjak. A városvezetés most nagyteljesítményű lézerek segítségével próbálja elüldözni a rengeteg piszkot és jelentős zajt generáló madarakat.

Hirdetés
Hirdetés

A védett állatnak számító varjak a helyi szeméttelep bezárását és kármentesítését követően költöztek át a magas fákkal benőtt parkba, ugyanakkor a város már részein is megjelentek, ahol fészekrakásra alkalmas helyet találtak maguknak a fák koronájában. Az önkormányzat az évek során többféle módon próbált megoldást találni a gondra: költési szezon előtt leverték a fészkeket és megmetszették a park fáit, riasztót és varjúcsapdát szereltek fel, hangágyúval puskalövés hangját imitálták, ragadozó madarat vetettek be és sörétes puskával is vadásztak a rendkívül intelligens állatokra, azonban hosszabb távon egyik megoldás sem bizonyult hatékonynak.

Fotó: Farkas Áron

A park fáira esténként több száz varjú száll le pihenni, ami amellett, hogy jelentős zajjal jár, közegészségügyi veszélyt is hordoz magában, ugyanis az állatok ürüléke beborítja a sétányokat, padokat és a játszóteret is. Ez utóbbit tavaly újíttatta fel a polgármesteri hivatal, idén pedig újraaszfaltozták a sétányokat, és közlekedési tanpályaként is szolgáló bicikliutat alakítottak ki, a varjak miatt azonban a városlakók mindezt nem tudják megfelelően kihasználni. A helyzetet valamelyest enyhítendő, az ősz folyamán az önkormányzat munkatársai vízsugárral igyekeztek megtisztítani a parkot, azonban ez is csak rövid időszakokra jelentett megoldást.

Most a városvezetés újabb módszerrel próbálkozik: Hollandiából két, nagyteljesítményű lézert rendelt, amelyek segítségével a délutáni és esti órában igyekeznek elriasztani a madarakat a parkból. Szilveszter Szabolcs alpolgármester elmondta, a helyi rendőrök mellett többnyire ő is személyesen részt vesz az akciókban, és az eddigi eredmények biztatóak. „Fejvesztve menekülnek a zöld fénytől, és nagyon remélem, ha folyamatosan végezzük az elrettentést, akkor tavaszra jelentősen csökken a számuk” – számolt be, hozzátéve, hogy ugyan az összes varjút ezzel a módszerrel sem lehet elhajtani, de 90 százalék körüli hatékonyságot el lehet érni, ami már jelentős előrelépés lenne.

A varjak a park padjait is bepiszkolják. Fotó: Farkas Áron

„A szaktanulmányokban az áll, hogy egyik napról a másikra nem fognak eltűnni, mindig megpróbálnak visszajönni, mert biztonságban érzik magukat a magas fák miatt, de ha mindig más időpontban és másképpen világítjuk meg őket, akkor megijednek” – tudatta az elöljáró.

Mint mondta, a most vásárolt lézerek hatótávolsága több száz méter, így a távolabbi fákat is meg tudják világítani, illetve akár a levegőben repülő madárrajt is el lehet ijeszteni. Emellett ismét próbálnak kilövési engedélyt szerezni a kézdiszéki vadászegyesület számára, és remélik, ezen módszerek együttes használatával élhetőbbé és használhatóbbá tudják tenni a Molnár Józsiás parkot.

A madarak a játszótéri elemeket sem kímélik. Fotó: Farkas Áron

„Akadnak olyanok is, akik azt mondják, meg kell tanulni együtt élni a varjakkal, de szerintem nem lehet. Megértjük, hogy védettek, de nem szeretnénk a régi, több száz éves fákat kivágni a Molnár Józsiás parkból, csak mert a varjak a magas fákat szeretik” – fejtette ki Szilveszter Szabolcs.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. november 21., 20:26
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ez mind szép és jó, de sajnos ezzel a madarak kikoltoznek a falakra ahol szintén hatalmas károkat okoznak a gazdáknak tavasszal az elmagolt teruleteken. A létszámuk csökkentésert is jó lenne tenni

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 8:19
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Már falvakon is egyre többen vannak.Pl.a Toro vágóhíd közelébe néha több száz károg.Kiszedik az elvetett törökbúzát ezt a sáját szememmel láttam a tavaj.Jelenleg bőven van amit egyenek mert tele van a határ még le nem aratott vagy ahol már arattak ott elhullajtott gabonával.Borzasztó zajt csapnak így igaz.Nem tudom mikor jönnek rá az állatvédők,hogy mint a medvék esetében itt is túl szaporodás van és ez már nem egészséges folyamat.Nemrég a Lidl üzlet környékén is láttam a parkírozóban leszállva egy sereget,mindent össze piszkítanak és nagyon zavaró ahogy kárognak.Én szeretem az állatokat de ez már engem is zavar.Falun lakom és ott is rengeteg van,néha mint a fecskék amikor gyülekeznek annyi csoportosul össze és nem riadnak el semmitől.Valamit kellene kezdeni velük minél hamarabb.

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A parkbol elriasztjak, telire elmennek, atkoltoznek a korhaz udvararq, a fortyogo faira (bar mar mindket helyen rengeteg van), a tombhazak koze, mezokre, ahol magot talalnak…majd tavasszal visszajonnek. Csak a kiirtasuk a megoldas, az sem 100%os, hiszen nagyon nagy szamban szaporodnak.

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 10:25
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A fák amiken a varjak megtelepszenek rövid idő alatt lesárgulnak, majd kipusztulnak a savas ürülék miatt. Nézik tétlenül mindezt azok, akik tehetnének valamit. Mert ha oda a termés, ugye, akkor az a szupermarketeknek kedvez, ugyebár. És ez így jó nekük. Az árat újból mi fizetjük meg… Vagy ők, a drága fülük botját sem mozdító politikusok, mert jövőben választás lesz. És nem mindenkit fognak felfele buktatni!

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 14:12
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A szentgyörgyi park fenyőfái is kezdtek pusztulni az ürülék miatt, de inkább vedreket és lepedőket aggattunk rájuk művészet gyanánt, minthogy észrevegyük a problémát . A parkból kiszoruló varjak a lakónegyedek fáira költöztek és kiszorították a hasznos énekesmadarakat.Az egész Szentgyörgyön ez történik, a polgármesteri hivataltól pár méterre is. De ez nem gond, a zászló a gond. Javasolom, hogy már most vegyük bele a varjakat a címerbe, a szavazók egy részének nagy megelégedésére!,, Sepsiszentgyörgy, az élhető város! „.

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 16:11
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Elsősorban a létszámot kell csökkenteni. Igazából nem védett madár, csak a költési időszakban. Más településeken, mint például Udvarhelyen egy évben többször is sort kerítenek a varjak kilövésére…

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 21:10
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Már vártam mikor jön valaki a ki kell irtani elmélettel. Csak ehhez ért az utóbbi kor embere. Ami nem innyere való azt el kell tüntetni. A madár a fákat keresi mert oda tud leszállni. Ha a parkban van fa akkor oda. Sőt még hangot is mer kiadni ami ember számára érthetetlen „zaj”, de a madár számára kommunikáció. Most mindent ráfogunk a tulszaporodasra. Arra nem gondolunk, hogy az emberi tevékenység az ami felbolygatta a harmóniát a természet rendjében, kozbeavatkozott és tönkretette. Annak idején amikor még senkit sem zavartak a nyárfak a Szépmezőn akkor oda szálltak és ott éltek. Majd kivagtak a fákat. A mai gazda nem szereti ha abból amit sajátjának tart más is éljen. Na nem a ketlabuakra gondolok hanem a természet lényeire. Nem akar egeret ezért mérget rak le, mit számít, hogy a madár vagy más élőlény is elpusztul, aki segíthetne. Nem inkább kiirt mindent. Voltak telefon oszlopok ahova leszallhattak a ragadozó madarak. De ezekre sem volt szükség, inkább kivagtak őket, ne kelljen kerülgetni meg amúgy is jól égtek a tűzön. Hogy ezzel élűzte az ölyvet vagy a sólymot, ugyan kit érdekel?! Lassan sorra kerülnek az őzek is hiszen ők is kieszik a gabonát. Mindent, mindent el akar űzni az ember mert azt hiszi ő a jogosult mindenre, aztán csodálkozik hogy miért nem esik az eső, ha esik miért visz el mindent a víz, miért betegedik meg minden, miért pusztul, miért van annyi fura betegség. De amikor elpusztit mindent maga körül akkor mire számíthat? Annak idején rá adott a vetőmag mennyiségére mert tudta vannak kartevok, betegségek, nem sajnálta. Most tonnányi vegyszert szórnak ki, mindent kivagnak, felszantanak, agyonnyomnak azokkal a hatalmas gépekkel és mégis egyre többet akar, már a madár is zavarja, aztán lassan az ember is zavarni fogja és akkor majd attól akár megszabadulni. Pedig hely lenne bőven mindenkinek. De ugye míg a madár zaj zavaró tény addig a faluban bőgő manele az elfogadható kulturális műsor, az autóból kihallatszo dübörgő hang sem zavaró csak a madáre. Fecske, gólya, csóka, veréb, kakas minden zavarja az érzékeny lelkeket. ( Mielőtt valaki lebőgne a helyesírásert, bizonyos szavakat nem enged helyesen írni mert nem ismeri fel a szót)

 • User
  Dátum: 2023. november 22., 23:36
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Jól írta egy korábbi hozzászóló, ki kell irtani mindent, medvét, varjút, tetvet, levelibékát, mindent. Csak a százezer lóerős autójuk mellett boldogtalanul vigyorgó őstulkoknak, meg nagyszerű politikusainknak kell kegyelmezni, akik örömünkre immár lassan belakják egész Kovászna vármegyét. Éljenek ők zavartalanul.

 • User
  Dátum: 2023. november 23., 17:04
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A kártékony szárnyasok jelenlétét mindenki asszerint ítéli meg, amint neki kárt okoz. Nekem a kifogásom a szökött postagalambok szaporulatát és a szemtelenné lett varjúfélék népét illeti. A zajongásuk a nyugalomra vágyó ember hallását teszik próbára, és jó volna, ha végre belátnák, lakások és szobrok a táplálék kiválasztásuk eredményeivel elvesztik a szép jelzőjüket.

 • User
  Dátum: 2023. november 23., 21:20
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Itt valaki nem nagyon érti a dolgokat. Nem akarja kiírtani senki az állatvilágot, te Einstein fia! Csak szabályozni kell a túlszaporodott állományt, legyen szó medvékről, varjakról. És igen, bármennyire zavarja pici érzékeny lelkedet, ezt bizony mindenhol vadászattal oldják meg! Érted?Nagyon szép a fogalmazásod, de sarkított! A varjúkárogás a városban ugyanolyan zavaró kell legyen, mint a soklóerős motor zaja az erdőben! Mit nem fogsz fel? Nekük az erdőben a helyük, nekünk a városban. És nem fordítva. Szembe kell menjen a gyereked a medvével, hogy felfogd, hogy baj van? Varjúinvázió van, jóember! Nem száz vagy ezer, hanem százezer! Kiszorítják az igazán hasznos madárfajokat. Hogy lehet valaki annyira hülye, hogy egy nyilvánvalóan felborult ökológia egyensúly helyett a túlszaporodott fajokért aggódjon?

  • User
   Dátum: 2023. november 24., 15:51
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Ez a baj, hogy a vadászattal oldják meg. Nem azt nézik, hogy miért lett ilyen a helyzet. Tipikus emberi hozzáállás. Beleavatkozunk valahol a természet rendjébe, aztán az visszaüt máshol. Akkor ott is beavatkozunk, ez megint máshol üt vissza. Ez a beavatkozás meg sok esetben vadászatot jelent. Nyírjuk ki a farkasok, mert megeszi a juhot. És a medvét. Aztán most annyi az őz, hogy lelegeli a termést. A vaddisznó is túl van szaporodva. Ezeket is lőjük ki. Vágjuk ki a fákat ahol a madarak fészkeltek. Erre beköltöznek oda, ahol ez még megvan. Szemeteljünk, hátha ideszoknak.
   Igaziból és most ezért kapok vagy 10 mínuszt az ember az aki túlszaporodott és maga alá akar gyűrni mindent. Egyesek még őket is ritkítanák, nem kell messze menni, itt is megjelenik hasonló vélemény, burkoltan.

 • User
  Dátum: 2023. november 24., 20:58
  ÉRTÉKELÉS: -2

  JO LENNE MAR KINYIRNI EGY PARAT MERT NEM PAR SZAV VAN HANEM TOBB EZER ES NEM FASZA HOGY TAVASSZAL IS HAROM RENDBEN VETTEM UJRA A KUKORICAT, A NAGY ALLATVEDOKNEK PEDIG UZENEM HOGY TAVASSZAL VETES UTANN JOJENEK MADAR IJESZTONEK VALTASBAN NAPONTA, MAR ELEGEM VAN EBBOL AZ EGESZ DOLOGBOL, KEZDIVASARHELY A VARJAK VAROSA !

 • User
  Dátum: 2023. november 25., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Melyik erdoben a helyuk ? Melyiket kiirtottatok . Jo, hogy vegre ,akaratod ellenere ratapintottal a problema forrasara. Igy igaz. A varjaknak is, es a medveknek is az erdoben lenne a helyuk. Mondom lenne, ha Romaniaban nem folytatodna az irdatlan erdoirtas !

 • User
  Dátum: 2023. december 11., 19:40
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Galambol is van eleg na azok uruleke a savas ami meg a betont is szetmarja idovel megannyi betegseget terjesztve. Erdekes senki sem panaszkodott eddig az emberek kozul csak hirtelen egyesek mindig szeretnek bunbakot keresni es a sumakolasokat rafogni hogy szavazotabort gyujtson akar. Senkit sem erdekel hogy minden enekesmadarat kiuznek ezzel. A varju nem kozvetlen vetelytarsa az enekes madaraknak. Mert latott mar valaki mondjuk egy varjat hogy cinegere vadaszik? Na ugye hogy nem. Tele okorsegeket irnak itt a fotelhuszarok. Par hetente amikor vonulnak a varjak akkor karognak ami csukott ajtoval nem is halhato elenben az autosforgalom zaja egesznap meg ejjel is behalszik.

 • User
  Dátum: 2023. december 11., 22:34
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A „bió” megoldás mégis a madárijesztő lenne!Şoşoacat beállitani a Józsiás közepébe,ordibálni kiválóan tud,öltözéke éppen megfelelő,tudatába kell vésni ,hogy magyar varjak és el akarják foglalni az ősi dák parkot.Ne felejtsük el !Testének és hangjának nagy súlya vagyon.