Felhívás!

Petíció medveügyben

Petíció medveügyben Kovászna megye

Petíciót nyújtottak be az Európai Unió illetékes titkárságára Brassó, Kovászna, Hargita és Maros megyék tanácsainak elnökei, amelyben azt kérik, hogy gyakoroljanak nyomást a román kormányra, hogy oldja meg a medveügyet. Az aláírók hangsúlyozzák: nem a medvék ellen, hanem az emberek védelmében cselekednek.

A házigazda Tamás Sándor hangsúlyozta: nem azokról az esetekről van szó, amikor az ember a hegy tetején, az erdő között találkozik a medvével, hanem azokról, amelyek naponta a települések utcáin járkálnak úgy, ahogyan azt a sajtótájékoztató elején bemutatott négy kisfilmen is látni lehetett.

Hangsúlyozta: nem (csak) a maguk nevében beszélnek, konzultáltak a polgármesterekkel, gazdálkodókkal, a közbirtokosságok képviselőivel, a veszélyzónákban lakókkal.

Meglátása szerint kellene egy vadászati kvóta, amíg visszaáll az egyensúly, és ezt követően volna szükség egy beavatkozási kvótára, amely azokra a vadakra irányulna, amelyek rendszeresen lakott területen veszélyeztetik az emberek életét, ugyanakkor gyors kártérítési rendszerre volna szükség. Gondolkodni kevés idő van, hisz alig három hónapon belül „legkevesebb 1500 medvebocs születik a négy megyében”.

Borboly Csaba Hargita megyei elnök kifejtette: csak idén hét ember halálát okozták a medvék (egy nyolcadik áldozatot vizsgálnak, hogy medvék vagy farkasok tépték-e szét), és ezernél is több esetben regisztráltak medvekárt.

– A nagyvadakra vonatkozó európai irányelv csak arról beszél, hogy védeni kell a medvéket, nincs szó arról, hogy semmilyen körülmények között nem lehet vadászni – oszlatta el az esetleges félreértéseket Borboly.

Hozzátette: a mostani rendszer nem működik, túlbürokratizált, a károkat nem fizetik. Meglátása szerint arra volna szükség, hogy a helyi hatóságok a mostaninál jóval nagyobb autonómiával dönthessenek a konkrét helyi medveügyben.

Adrian Gabor Brassó megyei alelnök elmondta: Brassó esetében egyesült államokbeli és kanadai szakembereket vontak be, akik saját tapasztalatból azt állították: azt a medvét, amelyik rászokott, hogy szemeteskukából egyen, többé nem lehet visszaszoktatni az erdőbe, és csodálkozva látták, hogy itt van olyan anyamedve is, amelynek öt bocsa van.

Péter Ferenc Maros megyei elnök szerint a társadalmi felfogással (is) baj van.

– Egy egész hétig cikkeztek az egyébként sajnálatos parajdi medvebaleset kapcsán, de annak a vidéki jegyzőnek az esete, akit laká­sá­tól 200 méterre tépett szét a medve, az csak napihír volt, és a családját sem kérdezte meg senki, hogy miből neveli fel árván marad két kiskorú gyerekét – mutatott rá az elöljáró.

Péter szerint meg kell érteni, hogy ezek nem a rajzfilmek méznyalogató kedves mackói, hanem az emberre veszélyes vadállatok, amelyeket – meglátása szerint – ott kellene védelem alá helyezni, ahol kihalófélben vannak, és nem Romániában, ahol az európai populáció háromnegyede él, s ennek 80 százaléka a négy megyében.

A Skypon Brüsszelből bejelentkező Vincze Loránd európai parlamenti képviselő szerint felmerül a hatóságok felelőssége. Minthogy a környezetvédelmi minisztérium felvállalta ezt az ügyet, így a kormány felelős a történtekért, amelyet Brüsszelből is „biztatni” kell, hogy oldja meg a problémát.
– Itt nem lehet európai modellről beszélni, mert csak Romániában van ez a helyzet, erre kell európai megoldást kidolgozni – szögezte le Vincze.

A petíció felkerül az Európai Unió petíciós titkárságának honlapjára, amit – egy később közzéteendő linken – mindenki támogathat aláírásával. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 27., 1:49
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Jobb lenne ha a munkara koncentralnanak a kedves urak es ne csinaljanak politai ugyet a medvebol.Borboly ur mindjart nem csinal semmit csak a medveket hajtsa ejjel nappal, onnok megyei “tanacs ” elnokok nem medvepasztorok!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 27., 8:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha azokrol a medvekrol van szo, melyek bejarnak a lakott telepulesekre ,es nem a hegyekben talalkozik veluk az ember (itt megjegyeznem, hogy hegyekben, ahol mar nincsenek erdok ),kedves Tamas Sandor ur, akkor hogy lehet a kvotavadaszatra hivatkozni?! Mert ez azt jelentene, hogy a vadaszat lakott telepuleseken es a mezokben fog zajlani. Hiszen ha ezek a medvek veszelyeztetik az emberek eletet melyek bejarnak a lakott telepulesekre, akkor semmi ertelme nem volna kiloni azokat a medveket, melyek nem jarnak le a hegyekbol. Ez a keresuk ,netan azt jelentene, hogy onok kvotavadaszatot akarnak szervezni az emberek altal lakott telepuleseken ?! Hiszen ez abszurdum! Ez a keresuk mindenkeppen santit, es kilatszik belole, hogy onoket csoppet sem a veszelyeztetett emberek elete erdekli, hanem tuzon vizen at a kvotavadaszat engedelyezese. Egyebkent az onok becses partja ,az UDMR ,az utobbi ket evben egyebbel sem foglalkozott, mint azzal, hogy tuzon vizen at elerje, hogy engedelyezzek a kvotavadaszatot. Ezert vesztettek el annyi szavazopolgat (ez kilatszott a valasztasokkor !) es vesztenek el tovabbra is, mert valasztoi kozosseguk naprol napra fogy, mivel onok nem a medvevadaszattal voltak megbizva a romaniai magyar kissebbseg altal, hanem azzal, hogy e kissebbsegnek vedelmezzek a jogaikat es jobb eletszinvonalat biztositsanak a magyar kissebbseg szamara. Volna itt ennel sokkal tobb fontos dolog ami megoldasra var mar evek ota. Es jobb volna, ha az erdok vedelmezesere es a vagasok letiltasara nyujtananak be peticiot az Europai Uniohoz, de ez ugyebar nem megy onoknek, hiszen az onok partjaban is nagyon sok lancfureszes tevekenykedik !

  • User
   Dátum: 2019. november 28., 18:23
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Magyar kissebseg szamara. A medve nem játék. Megöl vagy jobb esetben csak megölel. Felémrohant de hál Istennek csak befostam, mert elvágtatott másfelé. Ha ki akarod próbálni szivesen megmutatom merre jár.

 • User
  Dátum: 2019. november 27., 8:40
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Én csak megkérdem, hogy ha a medve, és más vadállatok, feje fölül kivágják az erdőt, akkor ezek az állatok hol fognak élni, és élelemet keresni?
  A tisztelt uraknak nem ártana a két dolgot összekötni. Mert az egyikben pénz van a másikban nincs.

 • User
  Dátum: 2019. november 27., 9:18
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Ludika mint min.elnök miért nem utasítja az illetékes minisztert-a nép szolgáját ,hogy intézkedjen.az emberek tehetetlenek ,a medvék ösztönösen élik mindennapjaikat…patthelyzet van!De!ha egy dec. 1.t nem tudnak rendesen levezényelni 100 éves megemlékezésen akkor mit lehet várni?

 • User
  Dátum: 2019. november 27., 18:42
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ha nem vadászod a medvét, túlszaporodik. Már így is túl sok van belőlük, úgyhogy szerintem is engedélyezni kéne a kvótavadászatot. Benne van a nevében, hogy nem az összes medvét kell kiirtani, csak megcsappantani a számukat. A számítógép mellől könnyű medvepártinak lenni. Ki kell menni falura.

 • User
  Dátum: 2019. november 27., 19:56
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Akkor szerinted biztosan az erdok is tulszaporodtak, azert irtjak ugyanazok a szulofoldgyalazo nemzetarulok ilyen tempoban az erdoket. Mert a medveket is ugyanezek a gyokertelen internacionalista hazaarulok akarjak levadaszni. Oket sem te, kedves beiro, sem a falustarsaid elete nem erdekel.Oket csak az erdekli, hogy mindent elpusztitsanak ebben az orszagban, es ebbol meg jo zsiros penzeket is keressenek !

 • User
  Dátum: 2019. november 27., 20:57
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mit csinál ott Gigi Becali Tamás úr mellett?!
  Jobb lenne ha a vadászokra biznák a medvéket!!
  A hódokkal,hogy lesz?! A földjeinken híznak!
  Az osztrákok nem kérnek medvét?! Jó lenne párezret eladni és
  akkor nem kellene leölni őket!!!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 28., 7:02
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A minden napi medvenk.Ezzel kellunk es fekszunk.Hogy kivagjak az allatok feje folul az erdot.Hat ezzel csak no az alatok mozgastere.Es komolyan,latot mar valaki medvet aki fenyofat,cserefat,gyertyan nyir,vagy hasonlot evett?A medve partiak pedig miert nem gyujtenek a medvek szamara elelmiszert amit folhordananak az erdokbe,ha mar ennyire ”zoldek”?Amelyik maci rakapott a kukara vagy a mezon a kukoricara az nem fog az erdobe fuvet,malnat szedret es vadalmat enni.

 • User
  Dátum: 2019. november 28., 22:07
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha befostal, akkor huzz el innen a Szaharaba! Ott nincs medve. Egyebkent ti akkor is befostok, mikor a sajat oseitek sirhantjait kellene megvedeni az ellensegtol. Sza.os egy befosi fajta vagytok, hallod-e !

 • User
  Dátum: 2019. november 29., 19:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ja még a földművesek is tudják, csak a bunkó iskolázatlan analfabéta gondolja úgy, hogy halat eszik a hód! 😁 hamis! A vidra a halász, a hód a gátépítő és igen őkelme rágcsáló(tudod két olyan sárga metszőfogat villant ha néha lencsevégre kapják!) és előszeretettel gyűjtöget a mezőről ha nem hiszed olvass utána!😉😎🐒

  • User
   Dátum: 2019. december 1., 22:10
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ha nekem szólt, aki a hódokról irt, lehet bunkó vagyok, de iskolázott és tudom mi a vidra és a hód között a különbség . Sőt próbáltam is utánaolvasni, de semmi olyan tanulmányt nem találtam , amely szerint a hódok a mezőre járnának és répát vagy kukoricát esznek. Ha van ilyen, várom a linket, különben továbbra is fenntartom kétkedésemet.

 • User
  Dátum: 2019. november 29., 19:07
  ÉRTÉKELÉS: -2

  A hódok nem répát és kukoricát esznek hanem Kézdiszentléleken a Porond és a Vármegye falurészen gyümölcsfákat ahol a kertek a Kászonpatakkal határosak, gátat épitenek, a kidőlt fák ágait szorgalmasan hordják vissza a patakba. Pár évre el voltak tünve a meder szabályozáskor, a homok annyira feltelt a kővel kirakott martra, hogy mindjárt belehet lépni a kertekből a felgyült homok porondokra, a hódnak könnyü kijárni a kertekbe. Telepitéskor vihették volna erdős területre nem beengedni a lakott területre.