Felhívás!

Panasz petárdázókra

Egy sepsiszentgyörgyi olvasónk petárdázókra panaszkodott, és arra volt kíváncsi, hogy az egyszerű polgár mikor jelentheti az ilyen incidenseket. Az illetékeseknél érdeklődtünk.

Az idős hölgy elmondta, hogy kedden késő délután a városközpontban (Kossuth Lajos utcában) lévő tömbháza mögötti játszótéren petárdáztak fiatalok.

„Nem tudom, hogy törvénytelen petárda volt-e, de nagyon megijesztett a hangja. Olvastam az újságokban, hogy ez börtönbüntetést is vonhat maga után, és nagyon veszélyes. Jelentettem volna a 112-es sürgősségi hívószámon is, de nem tudom, melyik petárdát szabad, és melyiket nem használni. Hátha a megengedett félével játszadoztak – bár nem hiszem, hogy az ilyen hangos lenne –, és akkor még engem bírságolnak meg a fölösleges riasztásért a rendőrök” – mesélte olvasónk. Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre kifejtette, a nagyon hangos, durranó petárda törvénytelen, az ilyen tetteket nyugodt szívvel lehet jelenteni a 112-es számon. Idén hivatalosan eddig még nem jeleztek hasonló törvénysértést a megyeszékhelyi lakosok.

Az eset kapcsán ismételten arra kéri a szülőket, figyelmeztessék gyermekeiket a petárdák használatának veszélyeiről, továbbá hangsúlyozta, a törvénysértés elkerülése érdekében érdemes tudni, hogy magánszemélyek csupán az F1-es kategóriájú tárgyakat (például csillagszórókat, szikrázó gyertyákat, konfettis pukkanókat, recsegőket: amelyek nem durrannak hatalmasat) vásárolhatnak.

Az említett F1-es kategórián kívül eső petárdák, pukkanók, tűzijátékok, rakéták használata évek óta tilos, ezek birtoklása bűncselekménynek minősül, és börtönbüntetéssel sújtható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 30., 18:59
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem ártana ha szilveszter éjjelén végignéznének a falvakon is biztos kerül tiltott áru … gondolom amikor a ház is beleremeg a robbanás zajába akkor az már nem tiszta … nem beszélve a tűzijátékokról amelyeket csak tévében lát az ember pirotechnikusokkal itt meg boldog boldogtalan durrogtat és ereget …

 • User
  Dátum: 2018. december 31., 18:19
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Mi van?! Irigylik a konkurenciát?! A hagyomány ápolása ez is! A gonoszt űzi el az óévből- újévből! Kölyök korunkban gyufafejjel….. nagyobbat pukkantottunk mint a most betiltott petárdákkal, a kutya meg meg sem rezzent, vszìnű nem volt gyenge idegzetű mint a mai zsebkutyák!😂🤣

 • User
  Dátum: 2019. január 2., 10:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Csak gyufafejjel?Na ne már!F-al nem lehet tojást festeni,mondta mindig egy nénike.Volt ott egy kis karbid is,emlékezz csak vissza,konzerves dobozzal lefedve.

 • User
  Dátum: 2019. január 2., 22:18
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A nagy szakértőnek üzenem, hogy ismertem vagy háromféle pukkantót, amit gyufafejjel töltöttünk fel. Igaz nem versengett a festékedobozban duzzogó karbiddal, de jó nagyot is pukkant, ha nem sérült a töltés. Ha valaki valamit nem tud, akkor a másik hitelét ne rontsa.