Felhívás!

Panasz a kártérítésre

Oltszemi család kereste fel szerkesztőségünket, és arra panaszkodtak, hogy amellett, hogy a medvejárás ellehetetleníti életü­ket, az állami intézmények is aberráns követelésekkel hárítják el a nagyvadak okozta károk kifizetését.

A panaszos (név, telefonszám a szerkesztőségben) rámutatott, tavaly a családapát kergette meg a családi házhoz igencsak közel merészkedő kétbocsos medve. Riasztották is a hatóságokat, ezek kijöttek, de a panaszos elmondása szerint a petárdapukkanásokra csak vakarózott a jószág, szemmel láthatóan nem zavarta túlzottan a „hajtóakció”.

– Még mindig tömbházban lakunk, nem merünk teljesen kiköltözni a házba, hiszen bármikor szemközt találhatjuk magunkat a medvével. Tavaly málnát ültettünk az udvarra (3 ezer tövet), elektromos kerítéssel vettük körbe a házat, hogy távol tartsuk a medvéket, de úgyis bejöttek. Körülbelül 50 méterre tanyáztak a házunktól, letördelték a friss hajtásokat, azt majszolgatták. A ház végében 1 hektáron kukoricát ültettünk, ennek 50%-át tették tönkre. A hatóságokhoz fordultunk segítségért, tavaly kártérítésre adtunk le kérést.

Ki is jöttek, felmérték a károkat, idén, pár hete érkezett a válasz, hogy nem kapunk támogatást (1250 lejről lenne szó), mert nincs elég bizonyíték, magyarán nem filmeztem le a medvét, miközben kergetett. Az nem elég bizonyíték, hogy a csendőrökkel hajtottuk el a medvéket? – háborgott a panaszos.

Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal vezetője elmondta, az idevágó törvények valóban nem gyakorlatiasak.
– A rendelet videós bizonyítékokat is kér. Érthető, hogy az emberek menekülnek ilyenkor, és nem a filmezéssel foglalkoznak, viszont azt is meg kell érteni, hogy senki nem osztogathat állami pénzeket, ha utólag nem tudja igazolni, pontosan milyen bizonyítékok tükrében ítélte meg azokat – összegzett Neagu.
Megerősítette, számos hasonló panasz jut el hozzuk is, annak ellenére, hogy nem a környezetvédelmi hivatal adja a támogatásokat, ők csupán a kárfelmérő bizottság tagjai. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.