Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pályázási lehetőségek sokasága

Pályázási lehetőségek sokasága Kovászna megye

Múlt héten az önkormányzat mellett működő pályázatíró iroda szervezésében tájékoztató fórumot tartottak Gelencén az uniós pályázási lehetőségekről. A megbeszélésen, amelyen mezőgazdálkodók, állattartók és turizmusban tevékenykedő személyek vettek részt, elhangzott: merni kell pályázni, mert pénz van, és megéri az erőfeszítést.

Hirdetés
Hirdetés

A jelenlevőket az iroda vezetője, dr. Sebestyén Tihamér és Ilyés Botond polgármester köszöntötte, majd Könczei Csaba parlamenti képviselő számolt be a mezőgazdasággal kapcsolatos újdonságokról, nehézségekről és lehetőségekről. Kifejtette, egyre világosabb, hogy a gazdák számára két járható út marad a jövőre nézve: vagy nagygazdákká válnak, vagy valamilyen szövetkezeti formában folytatják tevékenységüket.

„Hogy nekem személy szerint ez a kényszerhelyzet nem tetszik, sajnos nem változtat a helyzeten” – mondta. A képviselő a sokat emlegetett dél-tiroli példára is kitért, de úgy ítélte, hogy nálunk másabb a helyzet, mint az autonóm tartományban. „Meggyőződésem, hogy sokan megunták már azt, hogy a dél-tiroli modellt emlegetjük, pedig nekünk ez a követendő modell. Ott a gazda mentalitása más, mert nem szebbek, ügyesebbek, okosabbak, mint mi. Tirolban a gazdálkodást vállalkozásnak tekintik, amely úgy van kitalálva, hogy akkor is nyereség legyen rajta, ha egy bani támogatást sem adnak. Tudom, hogy mennyi munkáról beszélek ilyenkor, mennyi akadályról, de így lehet talpon maradni” – érvelt.

Ilyés Botond polgármester há­zi­gazdaként örömét fejezte ki, hogy van érdeklődés a pályázatok iránt, és az önkormányzat támogatásáról biztosította falusfeleit, hangsúlyozva, fontosnak tartja, hogy állandó kapcsolat legyen a mezőgazdálkodók és az önkormányzat között illetve azt, hogy a pályázati hírek elérjenek az érdeklődőkhöz.

A pályázatokról Péterfi Attila, a Goodwill Consulting pályázatíró cég székelyföldi területi képviselője tartott előadást. A szakember kiemelte: tendencia, hogy az Európai Unió a társulásokat támogatja, így ő is szövetkezetek létrehozását szorgalmazta. Mint mondotta, szegényen könnyebb összefogni, mint amikor az emberek már gazdagok, akkor ugyanis a szegregáció jelensége lép fel.

A cég képviselője ágazatonként számolt be részletekbe menően a mezőgazdaságban, turizmusban, akvakultúrában rejlő lehetőségekről, elmondva: nem adják könnyen a pénzt, rengeteg a bürokratikus buktató, viszont még így is megéri, hiszen 50–100 százalék közötti finanszírozásokról van szó, amiket fiatal, pályakezdő gazdák, de nagyobb farmok is lehívhatnak. Nem ritka a másfélmillió eurós, 90 százalékos támogatás sem – hangzott el az előadása során. Az érdeklődők a gelencei községháza mellett működő irodában kaphatnak ennek kapcsán bővebb felvilágosítást.

A fórumon egyébként egy pozitív, közeli példát is bemutattak, Aczél Botond ismertette, hogy miként indította el Zabolán a Csűr Panzió-Wooden Barn Guesthouse vendégfogadóját. A fiatal vállalkozó nem rejtette véka alá: miután objektív okok miatt Brassóban kellett lebonyolítsa a pályázatát, kiderült, sokkal gördülékenyebben megy ott az ügyintézés, mint Háromszéken. Ezt Könczei Csaba is megerősítette, meglátása szerint azért mozog mifelénk nehezebben a bürokrácia kereke, mert „katolikusabbak vagyunk a pápánál”. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. június 2., 7:17
    ÉRTÉKELÉS: 7

    A nagyobb, sumákolóbb „gazdák” akikből sok csalással szerzett nagy területeket, azokat segítik! A „pályázatírás” 1 új szó amit régen jobban büntettek: szervezett bünözés/ közösen lopás, hivatalosan! Ezek a mukik semmitől sem rettennek vissza! Sok embernek 30 év után sem mérték ki a földjét, de ugyanarra a földre már többször ” pályázott” a nagygazda!!!!!