Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ossian és Hobó a 30. Szent György Napokon

Ossian és Hobó a 30. Szent György Napokon Kovászna megye

Érdemes beírni a naptárunkba a 30. Szent György Napok dátumát: április 23-30. A szervezők szerdán ismertették a nagyszínpadi előadókat, illetve olyan programokról is szót ejtettek, amelyek a reményeik szerint sok látogatót vonzanak majd.

Alig három hét van már csak a Szent György Napok 30., évfordulós kiadásának megnyitásához, így elárulták a városnapok főszínpadi fellépőit, illetve a közösségi színpad műsorairól, és egy érdekes, a helyi képzőművészeket saját műhelyeikben bemutató kezdeményezésről is beszámoltak a szervezők, Dancs Zsolt, Bordás Beáta, Lázár-Prezsmer Endre és Erdély András.

Tizenkét zenekar lép fel

Péntek délutántól vasárnap estig egy tucat zenekar lép fel, ennek java része sepsiszentgyörgyi vagy a városhoz köthető.
Idén három olyan együttest kértek fel, amelyiknek mind a neve, mind a tevékenysége szorosan összefügg a Szent György Napokéval.
A Made in Sepsi RETRO keretében három helyi együttes ad összesen kétórás koncertet. A 2001-ben alakult Free Connectiont Szent György-napi jazzklubos eseményeken kezdte a karrierjét, ma már felnőttek a nagyszínpadhoz, ahol szabadon „lépnek kapcsolatba” a jazz-blues zene óriásai által megírt zeneszámokkal. A PressTones a 2016-os városnapok alkalmával alakult, a zenekar tagjai mind sajtómunkások, akik a szabadidős zenélést vitték nagy sikerre. Az 1993-ban alakult Semaphore nélkül nem is lehetne retróhangulatról beszélni, hiszen ők a kilencvenes évek végi Szent György Napok legalább öt kiadásának fellépőiként térnek vissza.

Hirdetés
Hirdetés

Hobó adja a zárókoncertet
A nagyszínpadi műsort pénteken, április 28-án 17 a kézdivásárhelyi Sing Floyd nyitja, majd a kizárólag saját dalokat játszó, a tavalyelőtt alakult dirty rock zenekar, a szentgyörgyi ZanZa zenekar következik; ők vezetik fel a magyar rock egyik nagyágyúját, az Ossiánt. Dancs ennek kapcsán elmondta, a városnapok előtt végzett közvélemény-kutatások során, 6-7 éve rendre felmerült az Ossian zenekar neve, ezért is örülnek, hogy most sikerül a székelyföldi rajongók kedvében járni. A napot az Electro Swing mozgalom prominens képviselője, az osztrák Klaus Waldeck zárja majd a táncoslábú bulizók örömére.

Szombaton a 2019-ben alakult, erdélyi alternatív rockot játszó Szintaxis nyitja a színpadi produkciók sorát, Radics Gigi és öttagú zenekara ad kétórás koncertet. Őt a román könnyűzene egyik legmenőbb előadója (melynek Damian Rusu révén sepsiszentgyörgyi gitárosa van) a The Motans követi a színpadon.
Vasárnap a helyi kötődésű zenekarok kapnak több teret, a Szentgyörgyről elköltözött, Kolozsváron alkotó duó, Ráduly Botond és Petri Gergő, Mano&Gregor lép elsőként színpadra kiegészülve egy négytagú zenekarral, őket követi a Made in Sepsi koncertje, amely során vizuálisan is próbálják visszaidézni a régi városnapok hangulatát. A sztármeghívott idén a Kossuth-, EMeRTon- és Fonogram-díjas Földes László, Hobo lesz, aki bandájával érkezik. A szervezők szerint a nyolc év után Szentgyörgyre visszatérő zenész igazi Best of Hobot ígért, úgy, hogy a régi dalok mellett az újakat is bemutatja.

 

Kóstolj bele a művészetbe!

Arra a kérdésre, hogy mi újat lehet behozni egy városnapi programba 30 év után, a válasz az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Bordás Bea által ismertetett ArtBrunch képzőművészeti program. Az egyedülálló projekt célja „kóstolót” nyújtani a sepsiszentgyörgyi kortárs képzőművészeti életből az alkotók műtermeinek meglátogatása által. A kiscsoportos látogatás lehetőséget nyújt a képzőművészek kötetlenebb formában való megismerésére.
Elsők között Vargha Mihály szobrászművész Csíki utcai, Petrovits István szobrászművész Domb utcai műhelyébe lehet betekintést nyerni, majd Simó Enikő textilművész, Nicu Barb festőművész, Miklóssy Mária, Albert Levente és Éltes Barna képzőművészek, Izsák Előd, Koter Vilmos és Vetró Bodoni Barnabás (Baji) képzőművészek fogadják a látogatókat. A műhelyvizit ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a helyek száma korlátozott. Az ArtBrunch Finisszázs záróeseményeként a részt vevő képzőművészek munkáiból egy pop-up kiállítás nyílik az Erdélyi Művészeti Központban. Erre az eseményre nem szükséges az előzetes bejelentkezés.

Lázár-Prezsmer Endre, a Közösségi színpad fellépői kapcsán elmondta: felhívásukra, amely ingyenes fellépési és bemutatkozási lehetőséget kínált helyi és környékbeli tanintézményeknek, ifjúsági együtteseknek, 25 csoport jelentkezett. Az 1956-os emlékparkban felszerelt színpadon lesznek kortárs- és moderntánc-, zumba-, versenytánc- és néptánc-előadások, fellép többek között a Százlábacska, Kincskeresők néptáncegyüttesek és a Rétyi Ifjúsági Fúvószenekar is.
Délutántól, esténként ugyanezen a helyszínen működik a borkert, a színpadon pedig Ana Maria Gâlea Quartet, Luiza Zan & Jazzpar Trio, Marcian Petrescu și Trenul de Noapte, Borbély Műhely Jazz Zenekar, Cimbaliband (HU) és a szíriai származású, Bukarestben élő Mohamad Zatari előadásában jazz, blues és világzenei koncertek lesznek.

Fotók: Kristó-Gothárd Hunor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások