Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Online is aláírható a Sepsiszentgyörgy zászlaját támogató kezdeményezés

Online is aláírható a Sepsiszentgyörgy zászlaját támogató kezdeményezés Kovászna megye

A kampány második fázisában online is aláírhatják Sepsiszentgyörgy lakosai a város zászlaját támogató kezdeményezést. Ezzel egyidőben az önkéntesek személyesen is felkeresik a lakókat.

Hirdetés
Hirdetés

A helyi önkormányzat által indított kampány célja, hogy újra kihelyezhessék a közintézmények homlokzatára a város zászlaját. Amint már arról februárban beszámoltunk, idén télen semmisítette meg a legfelsőbb bíróság az erre vonatkozó kormányhatározatot, mondván, hogy az csak a magyarokat képviselő, tehát egynemzetiségű szimbólum. Sőt, egyenesen elutasították, hogy a székelység színeiben tündököljön a várost képviselő lobogó.

Antal Árpád, a város polgármestere akkor kiemelte: „ Úgy gondolom, azok a román anyanyelvűek, akik Sepsiszentgyörgyön élnek, nyilvánvalóan különbséget tudnak tenni a székely zászló és a város zászlaja között. Erről az ügyről nem egy olyan bírónak kell döntést hoznia, aki nem itt él, nem ismeri a sepsiszentgyörgyi életérzést, jelképeinket, hanem a város lakóira kell ezt bíznunk.” A polgármester Facebook-oldalán olvasható visszajelzések alapján a polgárok többsége segíti az ügy előmozdítását, vannak azonban, akik egyetértenek a kormányhatározattal.

Aláírásgyűjtés két lépésben

Közel egy hónapon keresztül Sepsiszentgyörgyön városszerte kihelyezett standokon aláírásukkal is megerősíthették a szentgyörgyi lakosok, hogy a zászló őket képviseli. Ezt követően – ahogy a polgármester szeptember második felében jelezte – október közepétől egy online felületen is lehetőség lesz az aláírásra – ennek jött el minap az ideje. Fontos, hogy csak sepsiszentgyörgyi és a hozzá tartozó kilyéni, szotyori, illetve szépmezői lakosok tudják aláírni az online petíciót, vagyis azt, hogy egyetértenek azzal, hogy a zászló képviseli őket. Részletek a amizaszlonk.ro weboldalon olvashatók.

Mint ismert, a címert 2007-ben hagyta jóvá az akkori román kormány, 2010-ben pedig önkormányzati határozat fogadta el a jelenlegi lobogó tervét. Négy évvel később kezdődött a hercehurca, amikor a brassói táblabíróság első alkalommal tiltotta be a zászlót. Azóta időről időre előkerül a probléma, amelyre ezidáig sem találtak megoldást.

Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. október 19., 8:53
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Na most mutasd meg mit tudsz RMDSZ, hiszen ti még a medve től se féltek,el ítélték az orosz agressziót az izraelit,de egy zászlót nem vagytok képesek meg védeni.Csak ennyire futotta?És meg ti készültök a jövő évi választásokra.