Felhívás!

Olcsón adod, drágán veszed

Augusztus 23-án kezdte meg üzemszerű működését az európai uniós támogatással megvalósult fotovoltaikus park, és azóta 120 ezer lej értékben termelt energiát. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy az elmúlt hónapokban mennyi hasznot hozott a városnak a beruházás.

Antal Árpád elmondta, hogy működése óta a napelempark 800 ezer kilowatt energiát termelt, aminek az értéke körülbelül 120 ezer lej.

– Nem olyan jelentős, mert sajnos az energia-biznisz úgy működik, hogy amit megtermelsz, azt olcsón tudod eladni, de azt, amit meg kell vásárolnod, azt drágán tudod. Az összes olyan illeték és adó, ami a megtermelt energia kapcsán a fogyasztóhoz jut, az mind az államhoz kerül, és nem a termelőhöz – magyarázta a polgármester.

Európai uniós támogatással valósult meg a sepsiszentgyörgyi fotovoltaikus telep Előpatak közelében. A beruházás keretében összesen 9612 napelem került elhelyezésre földbe süllyesztett tartószerkezetekre. A 6,3 hektáros területen létesített 2,2MW teljesítményű napelemparkban környezetbarát módon állítanak elő villamos energiát, amelynek értékével kompenzálják majd a közvilágítást, és a polgármesteri hivatalnak alárendelt közintézmények fogyasztását.

A tényleges villamosenergia-termelés csak azt követően indulhatott el, miután idén áprilisban megjelent az a sürgősségi kormányrendelet, amely módosítva a vonatkozó törvényt előírja, hogy azok a szolgáltatók, akiktől az önkormányzatok vásárolják a villamos energiát, kötelesek átvenni a város tulajdonában levő, uniós forrásokból épült parkok által termelt zöldenergiát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.