Felhívás!

Nyitni egymás és a világ felé

Nyitni egymás és a világ felé Kovászna megye

Romániában kevés település közpolitikájában foglalnak el olyan hangsúlyos helyet az ifjúsági programok, mint Sepsiszentgyörgyön, ennek egyik jele az is, hogy hétfőn a téma kapcsán konferenciát szervezett az alpolgármesteri kabinet, előtte pedig a városházán találkozott a sajtó képviselőivel Vargha Fruzsina alpolgármester, Kacsó-Doboly Izabella, a család- és ifjúságvédelmi minisztérium államtitkára, Rácz Zsófia, az anyaország kormányának ifjúsági államtitkár-helyettese, valamint Farkas András, a kolozsvári Pont csoport stratégiai igazgatója.

Vargha Fruzsina alpolgármester kifejtette, a találkozó célja, hogy közösen gondolkodjanak el arról, mit nyújthatnak az ifjúságnak, hiszen Magyarország és Románia is készül programokkal, rendezvényekkel. A jó gyakorlatok megosztása, az ifjúság kizökkentése a pandémia okozta lelkiállapotból és közösségbe (újra) integrálása Európa-szerte fontos célokká váltak, ezért 2022 az ifjúság éve lesz az unióban. A környezetbarát és digitalizált Európában fontos szerep hárul majd a fiatalokra, akiket igen érzékenyen érintett a járvány, főleg az online tanítás okozta elszigeteltségüket kell orvosolni a kisközösségeik újraszervezésével. E tekintetben Szentgyörgy nyitna országos és nemzetközi szinten is, az alpolgármester azt kérte vendégeitől, tegyék lehetővé a hatóságok között is a kapunyitást, az együttműködést, a csereprogramokat, a tapasztalatcseréket, az először Szentgyörgyön kipróbált és bevált programok hatókörét pedig szélesítsék tovább.

Kacsó–Doboly Izabella felszólalásából úgy tűnt, minden sínen van, hiszen készül az ország ifjúsági stratégiája, és ősszel várható egy, a korábbi tervezethez képest fontos dolgokkal kibővített ifjúsági törvény elfogadása a parlamentben. Az államtitkár elmondta, az európai ifjúsági év hazai programjainak a szervezéséhez felállítanak egy bizottságot, amelyben más minisztériumok képviselőit és a civil szférát is bevonnák, de odafigyelnek a fiatal családokra, kiemelten a falusi fiatalokra, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó ifjakra is.

Rácz Zsófia áttekintette azokat az intézkedéseket, amellyel a magyar kormány segíti a pályakezdőket, a fiatal családokat, valamint részletezte, miképpen szervezik Magyarországon az ifjúság évét az ernyőszervezetként működő Nemzeti Ifjúsági Tanács segítségével. Kiemelte, a fenntarthatóság és az önkéntesség, a felelősségvállalás azok az értékek, amelyekre alapoznak, és a fiatalokat a közéletbe is próbálják bevonni azon szlogen szellemében, amit ők fogalmaztak meg így: Semmit rólunk nélkülünk!

Szentgyörgyön az iSepsi brand alatt fut számos ifjúsági kezdeményezés, melyeknek közös célja, hogy a fiatalokat egymás felé közelítsék nemzetközi viszonylatban is – taglalta Vargha Fruzsina. Erről bővebben Farkas András, a társadalmi innovációval és ifjúsággal foglalkozó Pont-csoport képviselője beszélt, aki szerint Szentgyörgy nem a nulláról kezdi, hiszen a Com’on program itt jól bevált. Idén létrejön az ifjúsági parlament is, amelyre uniós finanszírozást nyertek. – A város csak úgy tud fejlődni, ha kommunikál a külvilággal. Ha beszélgetünk, megértünk módszereket, amik máshol működtek és átvehetők. A végcél az, hogy a város élhető legyen, de ezt velük kell elérni, hogy magukénak érezzék – fogalmazott Farkas.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások