Felhívás!

Nyáron nő a drogfogyasztás

Az interneten az elmúlt hónapokban szép számban jelentek meg drogok hatása alatt lévő, éppen bulizó, vagy autót vezető és balesetező romániai fiatalokat ábrázoló filmecskék. A Kovászna megyei drogprevenciós irodánál a háromszéki helyzetről érdeklődtünk.

Liliana Lazea, az iroda koordinátora lapunk érdeklődésére elmondta, a nyári szünetben a fiatalok fesztiválokon buliznak, eszükbe se jut a drogprevenciós irodát felkeresni, és segítséget kérni, pedig ebben a periódusban országos szinten nő a fogyasztók száma.

Kiderült, megyénkben idén javult a helyzet – legalábbis a statisztikákban –, ugyanis az elmúlt évekkel ellentétben az illetékes hatóságok mindeddig nem irányítottak át a háromszéki drog­pre­venciós iroda felé egyetlenegy fesztiválokon lebukott, tetten ért háromszéki fogyasztót sem.

– Az elmúlt esztendőkben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) munkatársai különféle fesztiválokon kaptak el és irányítottak át hozzánk tanácsadásra több háromszéki drogfogyasztó fiatalt. Idén mindeddig egyet­len­egy jelzés sem érkezett. Ez számunkra örvendetes – magyarázta Lazea.
A szakember külön kiemelte a megyénkbe is megérkezett új eszköz hasznosságát, amellyel a rendőrök már a közutakon kiszűrhetik, lebuktathatják a kábítószert használó sofőröket.

– Drog hatása alatt nem tudod helyesen felmérni a távolságokat, erősnek érzed magad, és nyomod a gázpedált akkor is, amikor ez veszélyt jelent másokra, önmagadra. Örvendetes, hogy lehetőség van erre a tesztre nálunk: a drogfogyasztók ezek után legalább meggondolják kétszer is, hogy kormány mögé üljenek-e vagy sem – összegzett Lazea. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.