Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nincs sok koronavírusos beteg

Nincs sok koronavírusos beteg Kovászna megye

Közel egy hónapos szünet után tartott sajtóértekezletet szerdán a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége, akik jó hírekkel szolgáltak, de felhívással is fordulnak a lakosság felé.

András-Nagy Róbert igazgató elmondta, újabb nehéz időszak jöhet, annak ellenére, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány adatok jók. Szeptember elsején három pozitív Covid-beteg volt kórházban, ebből ketten az intenzív osztályon. Jelenleg nincs gyanús eset vagy gyerek a kórházban, utóbbi hosszú ideje nem is volt.

Hirdetés
Hirdetés

Roșu Mátyás orvosigazgató a betegek állapotáról elmondta: a fertőzőn egy 80 éves beteget ápolnak Covid-tüdőgyulladással, antibiotikumot és más kezelést is kap, a betegsége közepes súlyosságú. Az intenzív osztályon két férfi fekszik, egy 57 és egy 80 éves, mindketten súlyos állapotban vannak, a fiatalabb súlyosabb, mert szívbetegséggel küzd, illetve neurológiai tünetek következtében leesett a nátriumszintje, így kiegészítő kezelést is kap. Az elmúlt héten egy beteg ment haza, akit koronavírussal kezeltek, ő 14 napot töltött a fertőzőosztályon.

András-Nagy Róbert a kórház átszervezéséről elmondta, az a céljuk, hogy megtartsák azokat a szervezési formákat, amelyeket az elmúlt három hónapban alkalmaztak. A Covid-tevékenység jelenleg minimálisra csökkent az intézményben, de fenntartják az elkülönítőket, amelyekre eddig szükség volt, és szükség lehet még. A tesztelésre nagy hangsúlyt fektetnek, és a betegek ellátásával, elkülönítésével szeretnék a kórházon belüli fertőzéseket elkerülni. Ha a járványszámok emelkednek a megyében, vagy a sürgősségre több gyanús vagy pozitív beteg érkezik, akkor visszarendezkedési intézkedéseket kell hozzanak – hangsúlyozta. Erről már folynak belső egyeztetések, de ezt az időt szeretnék kitolni minél távolabbra.

Éppen ezért a kórház vezetői felhívást intéznek a lakossághoz: az elővigyázatossági szabályok betartásával az esetszámokat kordában lehet tartani, ami pozitív hatással lesz a kórház tevékenységére is. Az oltások felvétele és az átoltottsági arány nagyon fontos szerepet játszik a következő hullám lefolyásában, annál is inkább, hogy a statisztikák szerint a következő időszakban a gyermekbetegek ellátására kell nagyobb hangsúlyt fektetni. A megyei kórházban működik gyerek fertőzőosztály, így felkészültek arra, ha esetleg szükség lesz az elkülönítésre. A beteg gyerekekkel a szülők is bent lehetnek a kórházban, viszont 3 éves kor után fizetni kell a szülőnek az ellátásért. Ugyanakkor az intenzív osztályon természetesen nem lehetnek jelen a szülők.

Az igazgató arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben tünetet érzékelnek magukon, keressék fel a családorvost, menjenek be a sürgősségire és ne halogassák az orvosok felkeresését, se a Covid-betegek, sem más betegséggel küzdők.
Jelen pillanatban 270 beutalt van a megyei kórházban, így meghaladták a járvány alatt megszokott esetszámot – 200 körüli volt –, de sajnos továbbra is azt tapasztalják, hogy a páciensek félve mennek a járóbeteg-rendelőbe, sokszor későn, utolsó pillanatban jelentkeznek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások