Hirdetés
Hirdetés

Nem mindenki fél a kórháztól

Nem mindenki fél a kórháztól Kovászna megye

Amióta a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház Covid19-cel fertőzött betegeket is ellát, rengeteg negatív komment éri a vezetőséget, személyzetet, a főleg pletykaterjesztésre kiválóan alkalmas Facebookon. Hallani, hogy ritkán ellenőrzik a betegek állapotát, az étkeztetés nem megfelelő, nem kommunikálnak a hozzátartozókkal. Lapunkkal egy olyan páciens szerette volna megosztani tapasztalatait, aki merőben más véleményen van.

Hirdetés
Hirdetés

Bartók Elvira (72) szeptember elsején került kórházba kétoldali tüdőgyulladással, koronavírussal fertőződve.
– Erős köhögéstől szenvedtem, a családorvosom antibiotikumot és köhögéscsillapítót írt fel, azokat szedtem. Azonban a gyógyszereket visszahánytam. Amikor már nem bírtam tovább, hívtam a mentőt – idézte fel a kezdeteket.

A sürgősségi osztály várótermében nagyjából 5 órát kellett várakoznia, amíg a teszt eredménye megérkezett. Mint mondta, ágyak voltak, lefeküdhetett, így ez nem jelentett gondot. Egyéb tünete nem volt, a teszt eredménye azonban pozitív lett, így a Covid-osztályra került, ahol összesen három hetet töltött.

– Nagyon kedvesen fogadtak, mondhatnám, csoda, ahogyan dolgoztak, a takarítóktól az orvosokig mindenki. Egyik beteg a kórteremből meg is kérdezte, hogyan lehetnek ilyen türelmesek mindenkivel. Elbeszélgettek velünk, aki nem tudott enni, annak segítettek. Gyakran bejöttek hozzánk. Feltették a perfúziót, majd nem sokkal később visszajöttek, leellenőrizték. Hagytak egy telefonszámot, amit bármikor lehetett hívni, ha valami gondunk támadt, és azonnal jöttek – mesélte Elvira néni, aki nem érti, hogy ennél többet mit lehet elvárni. – Nagyon sokan voltunk súlyos betegek. Adjon a jó Isten erőt és egészséget a személyzetnek, hogy mindenkit el tudjanak látni.

Elvira néni az első két hétben perfúziót, oxigént kapott, vitaminokat, antibiotikumot. Nagyon gyengének érezte magát, alig tudott a mosdóig elmenni, az étkezés is nehézséget jelentett számára. Két hét után újra tesztelték, azonban az eredmény akkor is pozitív lett, így még egy hetet benn kellett feküdnie.

– Én örültem annak a pluszhétnek! Ha hazaengedtek volna, valakinek mellettem kellett volna lennie, segítenie, illetve gép nélkül nem is kaptam akkor még levegőt. Azon az utolsó héten gyógyultam, javultam és erősödtem a legtöbbet – hangsúlyozta.

Amikor már tudott enni, nagyon meg volt elégedve a kórházi koszttal is. Mindig pontosan, egyenként csomagolva kapták az ételt, amely szerinte mindig ízletes volt, megfelelő adagban. És higgadtan idézte fel a vele történteket annak ellenére is, hogy férje a kórházban hunyt el.

– Ő előttem néhány nappal került be a kórházba, szintén tüdőgyulladással. Este vitték be, éjjel sokáig ült a váróteremben, amíg meglett a teszteredménye. Azt mondta, nagyon megfázott. Gyenge volt, fáradékony, nagyon beteg. Pénteken került be, szombaton még élt, vasárnap reggelre megállt a szíve. Újraélesztették, egy hétig még gépeken tartották – mesélte özvegye.

Hozzátette, néhai férje több társbetegségben is szenvedett, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, epilepsziával küzdött, az utóbbi időben fokozatosan gyengült az állapota.

– Vigyázok magamra, hordom a maszkot, vitaminokat szedek. Aminek jönnie kell, jöjjön. Ha az ember súlyos beteg, hívja a mentőt, otthon nem tudjuk magunkat megmenteni, főleg mi, idősek – fogalmazta meg üzenetét. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 15., 8:53
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Hogy mennyi ellentmondasos dolog van ez a covid-19 korul. A tegnapi hiradok tele voltak Rafila es mas covid-19 “szakertok” tanacsaival, hogy a covid-19 et nem kezelik antibiotikummal, holott itt ebben a meseben Elvira nenit mar a csaladorvos azzal kezelte es sajat elmondasa szerint a korhazban is folytattak az antibiotikumos kezelest . Akkor most ki hazudik ? Elvira neni, vagy Rafila es tarsai ?

  • User
   Dátum: 2020. december 15., 15:58
   ÉRTÉKELÉS: 10

   A családorvos , mely mindegyre antibiotikumot ír fel, ha kell, ha nem. Hány családorvos küldi el a beteget antibiogramm készítésére? Kb. egy se.

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 8:34
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Így van! Faluról is mindig szívesebben mentünk a Sztgy i kórházba! Most nem merünk…….😆
  Nyáron szemészetre kellett menni, szerre hívtuk Kézdivásárhelyt, Kovásznát, Sztgy t, sehol nem volt 1 szemorvos sem!!!
  Hívtuk a csíkszeredai kórházat, szívesen fogadtak, emberségesek voltak,ott 1 másik világba éreztük magunkat! ☆☆☆☆☆ kiszolgálás!!! 10 😋

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 9:05
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Hat kinek a pap kinek a papne, gondolom azon betegek hozzatartozoi akik megsultek Piatra Neamton vagy eppenseg a halotnyujtogato lekapcsolta a geprol nem igy velekednek!

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 10:41
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Azt nem értem,miért kellett telefon számot hagyniuk a nővérek,hogy ha szükség hívják.Egy nővért nem telefonon kel hívni ,hanem csengetni,de ha oetfuziis betegek vannak ,azokat gyakran kell bemenni.Vsgy talán féltek a Covidos betegektől.

  Én nem rég voltam Csík szeredaba,az urológian,szintén mutot ,oetfuziis alatt,Ott nem kellett még csengetni sem ,minden 19 percben ott voltak a nővérek..

  • User
   Dátum: 2020. december 15., 12:54
   ÉRTÉKELÉS: 16

   Nem minden kórházban egyforma a személyzet keret. Ha egy nővérnek 50-60 beteget kell ellátni s még sürgősség, baleset, részeg verekedés, kritikus beteg stb, számoljunk csak, ha a fejét dugja be az ajtón akkor is, mennyi idő múlva tér vissza az első betegéhez. Egy kanül kicserélése akár 20-30 percet is igénybe vehet, vagy egy különösebb ápolási folyamat. Azt kivánom, aki ennyire rosszindulatú és ellenséges az egészségügyi személyzettel töltsön onkéntesként két napot egy kórházban, s azután irogasson.

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 12:49
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Telefonalni a novernek,hogy nyugodtan tudjon aludni ,nem kell igy be be nezzen a betegek koze . Van egy a sok szaz betegbol aki pozitivan mesel,de van tobb szaz aki keservesen mesel. En inkabb a tobbsegnek hiszek. Egy fecske nem csinal tavaszt.

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 19:35
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Hozzátrtozóink kifogásalan ellátásban részesültek a fertőzőn a COVID osztályon!!!!
  Csak köszönettel, hálával tudunk gondolni az egész munkaközösségre.
  Köszönjük profi, lelkiismeretes, emberséges hozzáálásukat!

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 21:58
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Egyet èrtek a nènivel. Vigasztalàst a fèrje elvesztèsèben. Sokan sok filmet nèztek, azt hiszik itt is úgy kell menjen minden mind ott. A valò vilàg màs, s meg hàt ez romania, egy szegènyebb orszàg. Nem kellene mindenèrt a nővèreket hibàztatni, bennük keresni a hibàt..

 • User
  Dátum: 2020. december 15., 22:27
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Mi, átlagemberek, tényleg nem tudjuk, mi az igaz a Coviddal kapcsolatosan. Hitelesnek tűnő szaktekintélyek egymásnak ellentmondó véleményeket nyilatkoznak. Tényleg elegünk van mindenből, amely ezzel kapcsolatos.
  Viszont vésse észbe mindenki, ez a fránya vírus másképp fejti ki a hatását az embereknél. A szerencsés többség könnyen megszabadul. Így könnyedén mondhatja, hogy ez semmiség. De vannak olyan szerencsétlenek, akiket nagyon megvisel, akár meghalnak. Ezt már ne merje letagadni senki, hisz olyan nincs, hogy nem hallott senkiről, aki nagyon beteg volt vagy ismerősről, aki ez miatt halt meg. Jogom van ezt kijelenteni, hisz családtagom is végig járta a kálváriát. Hiába prédikálnak egyes nagyokosok, ez nem olyan mint az influenza. Azt kipróbáljuk évente. Amikor pár napi betegség után már az oxigénért kell kapkodni, amikor pár lépés úgy kifáraszt, mint egy napi kapálás és folytathatnám. AMIKOR EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA A HOZZATARTOZÓD AZ ÉLETÉÉRT KÜZD, AKKOR NEM MONDOD, HOGY KAMU AZ EGÉSZ!!
  Mivel a történetünk a sepsiszentgyörgyi kórházban folytatódott, ezért véleményezem a fenti cikket: igen, a családtagom is elégedetten hagyta el a fertőző osztályt. Egyrészt Istennek hála, a kezelés megfelelő volt, és szerencsésen visszafordult a tüdőgyulladása. Másrészt a személyzet hozza állása megfelelő volt, az egyáltalán nem könnyű munkájukat -csak azt az öltözetet kellene viselje a sok vírustagadó pár óráig!!-tisztességgel végzik, a kaja is megfelelő. Ha az orvostól akartam érdeklődni telefonon, kedvesen és türelmesen szóba állt velem.
  Annak ellenére, hogy én magam is sokszor kritizálom a szentgyörgyi kórházat-hogy sokat kell várakozni a járóbeteg kezelőben, hogy egyes orvosok hozza állása nem megfelelő, hogy miért van átfedés a kórház és a magánrendelők között és ez csak pár dolog, ami nem jól működik- most SZERETNÉM KÖSZÖNETEMET KIFEJEZNI A FERTŐZŐ OSZTÁLY DOLGOZÓINAK A MINDENNAPI ÁLDOZATOS MUNKÁJUKÉRT.