Nem kell a szemébe nézni

Nem muszáj postai levélben értesíteni az alkalmazottat arról, hogy felmondtak neki a munkahelyén, vagy kezébe adni a papírt, ezután e-mailben is ki lehet rúgni valakit, csak eleget kell tenni azoknak a feltételeknek, amelyek a papírra írott értesítések esetében is kötelezőek.

A legfelső bíróság határozata kiegészíti a munkatörvénykönyv 77. cikkelyét és leszögezi: amennyiben az alkalmazott megadott egy e-mail elérhetőséget munkaadójának, hogy ez úton kommunikáljon vele, a felmondást is el lehet küldeni az interneten, (kötelező módon PDF formátumban). Ennek nem kötelező része az elektronikus aláírás, és a felmondónak nem kell visszaigazolás sem arról, hogy az illető valóban megkapta az üzenetet. Óvást az e-mail küldésének dátumától számítva 30 napig lehet benyújtani.

– Az infó-kommunikációs szektor robbanásszerű fejlődésének egyik velejárója, hogy az elektronikus postának is ugyanolyan érvényességet tulajdonítunk, mint a klasszikus értelemben vett kiközléseknek. Nem azzal a céllal fogalmazták meg a kiegészítést, hogy könnyebb legyen valakit kirúgni, lelkiismereti teher vagy szembenézés nélkül, ez inkább azoknak a nagyvállalatoknál válhat a gyakorlat részévé, ahol amúgy is, napi szinten kommunikálnak e-mailben a távollevő alkalmazottakkal – magyarázta az intézkedést lapunknak Ráduly Zsuzsa szentgyörgyi ügyvéd.

Az e-mailben való felmondás akkor törvényes, ha fel vannak tüntetve benne a munkaviszony megszüntetésének okai, illetve azok a törvénycikkelyeket, amelyek alapján eljárnak az elbocsátottal szemben, valamint a felmondási idő is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.