Felhívás!

Nem jut mindenkinek

Hétfőtől már be lehet szerezni a tűzifát Sepsibükszádon a falu tulajdonában lévő erdőből. A polgármesteri hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy valószínűleg nem minden igénylőnek tud tüzelőt biztosítani.

A megváltozott erdészeti törvény szerint első körben a közintézményeket kell ellátni tűzifával (ez Sepsibükszádon megtörtént), azt követően kerülhet sor a lakosságra. Amiatt azonban, hogy a grófi erdőkért „pereskedik az állam”, idén sokkal több igénylést nyújtottak be a falu lakói, mint korábban. Így megtörténhet, hogy nem tudunk mindenkit kiszolgálni – mondta el megkeresésünkre Bács Márton Csaba polgármester.

– Első körben 60 családnak tudunk tűzifát biztosítani. Ide gyakorlatilag az öregek, betegek, rászorulók tartoznak. Egy háztartásra 6 köbméter fát tudunk kimérni. Később még lesz kitermelés két másik vágtéren, de az üzemterv szerint biztos, hogy nem jut fa mind a 370 igénylőnek – közölte az elöljáró.

Bács Márton Csaba szerint azért számít váratlannak a kialakult helyzet, mert a falu többsége korábban a grófi erdőből látta el magát. A Romsilva azonban megpróbálja visszavenni azt a 2000 hektárnyi erdőt, amelynek tulajdonjogát a Mikes grófok leszármazottainak javára 2007-ben visszaállították. Jóllehet az örökösöket birtokba helyezték, megkapták a birtoklevelüket is, most „az állam kitalálta”, hogy nem volt jogos a visszaszolgáltatás, és megpróbálják „visszacsinálni” a dolgokat. A Romsilva visszavette a terület őrzését, a per folyik, ezalatt tilos mindenféle kitermelés.

A polgármester azt mondja: azok, akiknek erdőterületük van közbirtokosságban, vagy fájuk van a kaszálóterületen, „jól tennék”, ha onnan próbálnának tüzelőt beszerezni a télire. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.