Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nem jellemző a csalás a háromszéki gazdákra

Nem jellemző a csalás a háromszéki gazdákra Kovászna megye

Az APIA-nak két célja van: minél több támogatást hozni a megyébe és minél kevesebbet büntetni a háromszéki gazdákat. Ez utóbbi téren végül is nagyon jól áll Kovászna megye, a legjobban az országban, mert az itteni farmerek nagyon fegyelmezetteknek bizonyulnak. Ugyanakkor rendkívül nyitottak, érdeklődők, sokat olvasnak, informálódnak – mondta Marius Popica.

Hirdetés
Hirdetés

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) igazgatója azon a keddi sajtótájékoztatón nyilatkozott, amelyen a prefektus meghívottjaként vett részt. A megye mezőgazdasága nagyon sok szereplős, a farmerek mellett számos intézmény munkája is közrejátszik abban, hogy minden gördülékenyen menjen. A maga részéről az APIA mindent megtesz azért, hogy minél kevesebb fejfájást okozzon a gaz-dáknak, keveset büntessenek, ezért folyamatos kommunikációt tart fenn velük – mondta az igazgató. Az APIA-nak nagyon jól pontra tett digitális adatbázisa van – mondta Marius Popica. Azért, hogy a gazdálkodóknak minél kevesebb utat kelljen megtenniük, hatékonyabb legyen az ügyintézés, a támogatások igénylésekor már csak a módosításokat kell jelenteniük a polgármesteri hivataloknál. A mezőgazdasági regiszterben és az állatorvosnál elvégzett adatfrissítés után az önkormányzatok továbbítják a kérvényeket az APIA-hoz. Az elektronikus aláírást is elfogadják.

Észlelhető a megyében az a tendencia, hogy az apró parcellákat tömbösítik, ez annak is köszönhető, hogy a kiöregedő gazdák helyébe a fiatalok lépnek, akik igyekeznek összevonni parcellákat és nagyobb területeken gazdálkodni. Míg 2007-ben 14 ezer gazdától érkezett támogatási kérés az intézményhez, 2021-ben csak 12 218, 400-zal kevesebb mint az előző évben. Összesen 116.600 hektár után kell fizetni az idén az APIA-nak.

Az intézményi menetrend szerint július 7-én kezdik a támogatások folyósítását megelőző terepszemléket, ellenőrzéseket. Ezt szúrópróbaszerűen végzik a parcellák 5%-án, illetve azokhoz is visszalátogatnak, akiknél korábban problémát észleltek. Az ellenőrzésekhez a legújabb technológiákat, például a műholdas felvételeket is felhasználják. A következő lépésben majd októberben folyósítják a támogatás 80–90%-ának megfelelő előleget, és decemberben a hátralevő különbözetet. Marius Popica szerint az APIA-tól kapott igazolás alapján egyre több gazda folyamodik a hitelfelvételhez a támogatás terhére. Erre azért van lehetőség, mert az ügynökség partnerségi szerződést kötött a kereskedelmi bankokkal és a Mezőgazdasági Garanciaalappal. Az infláció felgyorsulása miatt ugyanis nem mindegy, mikor költik el a szubvenciót, még a kamatok fizetése mellett is jobban megéri azt korábban befektetni. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük