Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ne hagyjuk uralkodni a félelmet!

Ne hagyjuk uralkodni  a félelmet! Kovászna megye

Uniós finanszírozással átfogó méhnyakrák-szűrési kampány indult múlt hónap végén Kovászna megyében, amelynek keretében a megye majd minden településén megjelenik a mobil rendelő, hogy elvégezhesse a nők ingyenes vizsgálatát. E héten a Kovásznán és környékén élő nők számára kínálják fel a lehetőséget.

Hirdetés
Hirdetés

A Marosvásárhelyi Sügősségi klinika által lebonyolított szűrőprogramban kezdetben a 24–29 éves lányok, asszonyok vizsgálatát végzik el, késő ősszel viszont a 30–64 év közöttiek korcsoportjára is sor kerül. Július végén Illyefalva községben, Gelencén és Torján volt jelen a korszerűen felszerelt mobil nőgyógyászati rendelő. Az itt levett keneteket a marosvásárhelyi klinikára küldik kielemzésre, eredményeket a két-háromhetes átfutási idő után tudatnak a szűrésre jelentkezőkkel és családorvosaikkal.

Mint azt Finta Hajnal, a kampány Kovászna megyei koordinátora lapunknak elmondta, a július végi napokon összesen 36 nőt szűrtek megyénkben, de ennél többen, mintegy ötvenen voltak jelen azokon a beszélgetéseken, ahol a női szervrendszerek problémáiról, az azokat érintő tünetekről, a méhnyakrákról esett szó.

A doktornő szerint a kampány egyik fő célja, hogy tudatosítsa a lányokban, asszonyokban a szűrés mint megelőzés fontosságát. Falun általában kevésbé férnek hozzá az információhoz a nők, a tudatlanság és a félelem az a két nagy probléma, amely a rossz statisztikákhoz vezet. Megyénkben is 500 fölötti az aktív méhnyakrákos esetek száma. Mivel a betegség kezdeti fázisában a méhnyakráknak nincsenek vagy nem specifikusak a tünetei, könnyebben átsiklik fölöttük az ember, vagy elintézi őket egy pirulával, ezért is sokan nagyon későn, már súlyos problémákkal kerülnek orvoshoz. Kezdeti fázisában viszont még könnyen kezelhető a méhnyakrák. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.