Felhívás!

Ne érje szó a ház elejét

Ne érje szó a ház elejét Kovászna megye

Szombati „ballagásuk” előtt gyakorlatban is szakvizsgáztak a Berde Áron Gazdasági Líceum szakács és pincér szakos végzős diákjai. Mindezt tanáraik és az iskolát támogató cégek jóvoltából, nemcsak azért, hogy ne érje szó a ház elejét, mert csak elméleti tudással engedik ki az életbe a diákokat, hanem főleg az ő érdekükben.

Bár a végzős szakiskolásoknak csak ezután, július 19–21. között lesz az elméleti záróvizsgájuk – ami abból áll, hogy szakdolgozatukban a tanügyminisztérium által javasolt témákat mutatnak be, oktatóik az iskola vezetőségével kitalálták, hogy mégiscsak bemutathatnák a gyakorlatban is, mivel ereszti ki őket az életbe a középiskola. A szakács–pincér osztály szakácsai a Bertis cég által biztosított alapanyagokból lefőztek egy, a tananyagban szereplő ételsort, a pincérek pedig a meghívott oktatóknak, támogatóknak, tanfelügyelőnek felszolgálták azt.

Parasztcsorba, hercegnő-burgonya bécsi szelettel, cékla- és káposztasalátával, valamint feketeerdő pohárdesszert volt a menü, amit osztályfőnökük, Sorbán Gizella szakoktató segítségével prezentáltak a diákok, egész délelőtt a konyhában sürögvén, míg a pincérek készenlétben álltak, és lesték a vendégek kívánságát.

– Nem vizsga ez – bátorította őket Szőke Annamária igazgatónő. – Csak egy alkalom arra, hogy megmutassátok a tudásotok, megköszönjétek a tanáraitoknak a munkájukat, és mi is azt, hogy jó diákjaink voltatok.

Kifaggattuk a diákokat, vajon szándékukban áll-e a pályán maradni, itthon vagy más városban, országban képzelik el jövőjüket, sietnek-e munkába állni, vagy először vakációznak egyet, mert az kell. A megkérdezettek közül mindenki megmaradna e pályán, Berde Xénia már puhatolózott is munkahely után, de mivel még nincs 18 éves, november előtt nem állhat munkába, így nyáron szezonmunkásként dolgozik. Vágási László, bár szándékozik pincérként dolgozni, először a vakációra összpontosít. Neki, mint egyébként mindegyik diáknak, az jelenthet potenciális nehézséget, hogy a román nyelvet nem beszéli jól, lehet ezért is mindenki Szentgyörgyön, Háromszéken maradna. Osztálytársuk, Simó Ignác viszont már tudja, melyik vendéglátóegységbe fog elszerződni, ahol már eddig is besegített rendezvényeken.

Berszány Tibor, a Bertis cég tulajdonosa hosszú ideje támogatója az iskolának, az ebéd végén azzal biztatta a diákokat, hogy bátran gyakoroljanak, az meghozza az eredményt. Popescu Marius szaktanfelügyelő a diákok gyakorlatokon való pontos és igényes megjelenését, a szinte teljes létszámot és a diákok ambícióját méltatta, további tanulásra biztatva őket.

Szőke Annamária igazgatónő szerint sok lehetőség várja a diákokat, bátorította őket, hogy maradjanak itthon, válasszák a szülőföld, család melletti szakmai életutakat.

Berszány elmondta, az általa biztosított alapanyagokból sokat tudnak gyakorolni a diákok a jól felszerelt tankonyhában, a cégcsoport vendéglátóegységeiben mindegyik végzős diáknak helye lenne, de végül igen kevesen szerződnek el. Nehezményezte azt is, hogy bár igen sokat befektet a szakoktatásban részt vevő diákok képzésébe, nem lehet meg velük szemben az a jogos elvárása, hogy bár egy meghatározott ideig dolgozzanak a cégnél. Ez pedig elfogadott gyakorlat Nyugat-Európában, sok nagy cég csak annak ellenében ad ösztöndíjat, külföldi ország pedig egyetemi képzést, ha a kedvezményezett elkötelezi magát egy időre.

A diákok még július 16-ig gyakorlatozni járnak a cégekhez, azután kezdődik nekik a rövidebb-hosszabb vakáció, mielőtt elsodorná őket az élet a munka mezejére.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.