Felhívás!

Nagyvárosi szinten a lakásárak

Nagyvárosi szinten a lakásárak Kovászna megye

Már az idei év elején is magasak voltak a lakás- és albérletárak Sepsiszentgyörgyön, az utóbbi hetekben viszont még inkább elszálltak. Szakértők szerint a jelenség világszintű, de a vásárlókat ez nem nyugtatja meg.

A közösségi média hirdetéseit átnézve akár 70 ezer eurót is elkérnek egy kétszobás lakásért Sepsiszentgyörgy központjában, az albérletek ára pedig 150 eurónál kezdődik a garzonlakások esetében is. A lakást keresők szerint ezek az árak kiemelkedően magasak a korábbi évekhez képest, sőt a nagyvárosok kínálatához képest is. Azok, akik vásárolnának, központi ingatlant szeretnének, a legtöbben pedig bankhitelből oldják meg a kifizetést.

A városközpontban a kétszobás lakások ára 60 ezer euró körül van, ugyanebben az árban az Állomás vagy a Csíki negyedben akár háromszobást is lehet vásárolni. Más negyedekben a kétszobás lakások ára 35-40 ezer euró között van, több esetben a felújított ingatlant drágábban adják. A háromszobások ára 65-70 ezer euró között van. Az ingatlanszakértők szerint ez nem igazán számít annak, aki lakást vásárol, ugyanis mindenki szereti a saját ízlésére alakítani lakhelyét.

Balla Zsuzsanna ingatlanos elmondta: egy központi, felújított lakásért elkérhetnek 60 ezer eurót is, így érdemesebb meggondolni az építkezést, főleg a fiatal párok esetében, akik bankhitelből vásárolnának. Sepsiszentgyörgyön a Csíki negyedben a legolcsóbbak az ingatlanok, egy kétszobás lakásért 25-28 ezer eurót kérnek, ebből az összegből a város más pontján csak garzon vásárolható. Igaz, ebben a negyedben nehezebben is lehet értékesíteni a tömbházlakásokat.

A magánházak 100 ezer eurónál kezdődnek, de félmillió eurós ingatlant is kínálnak eladásra Sepsiszentgyörgyön. Akik a közeli falvakban vásárolnának házat, szintén ugyanilyen összegre számíthatnak.

A lakásárak mellett jelentősen megnőtt az albérletek ára is, a legtöbb tulajdonos 2-3 havi garanciát kér, valamint előleget is. Egy garzonlakás bérleti díja 130-150 euró között van, így ha valaki bérbe venné, mintegy 500 eurót kell kifizetnie előre. A kétszobás lakások havi díja 200 eurónál kezdődik, egy központi, berendezett apartman bérleti díja pedig havi 350 euró.

Sepsiszentgyörgyön egyébként egy érdekes tendencia is megjelent már tavaly ősszel, ugyanis egyre többen keresnek új építésű panellakást Brassóban, hiszen ugyanazon az áron jutnak hozzá új, tágas, dizájnos otthonhoz, mint amennyiért Sepsiszentgyörgyön vásárolnak 40-50 éves tömbházlakást. Akik a közeli nagyvárosba költöznek, munkahelyet is keresnek ott, és nem valószínű, hogy visszaköltöznek Sepsiszentgyörgyre – véli a szakértő. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 15., 15:44
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Drágán árulják a házakat, tömbházlakásokat!
  Nem érdemes most vásárolni, csökkeni fognak az árak a gazdasági válság miatt!
  Túl sokat kérnek egyesek!

  • User
   Dátum: 2020. július 17., 14:05
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Egyetértek.Tartják az árakat amik már irreálisak lettek…van egy honlap amit szoktam nézni…vagy 2 lehet 3 éve is árulnak egy-egy lakást de ragaszkodnak az € -ban megadott árhoz…közös udvar ,ronda házrész…a piac törvénye -ha nagy a kínálat es kisebb a kereslet az árak lemennek nem fel.És ki mer ma eladósodni egy banknál?Vesz a banknak egy lakást vagy házat meg autót?

 • User
  Dátum: 2020. július 16., 11:11
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Eladni akarják, minél drágábban, csak éppen nem tudják, akik irreális árat kérnék. Kevés bolond kerül, aki annyit fizet egy régi tömbházlakásért, amennyiért szinte házat tudna építeni. Nem az a bolond, aki árulja, hanem az, aki még is veszi.

 • User
  Dátum: 2020. július 16., 22:17
  ÉRTÉKELÉS: 10

  A jó helyeken lévő házakat ,villákat ,telkeker a regátiak vásárolják fel Erdélyben már elég régóta…azoknak van pénzük mi Székelyföldön nem rúgunk labdába mellettük.A mi gazdagjaink más dolgoknsn fektetnek…foci ,hoki pedig azé a haza akié a föld meg a ház ,vagyis a bírtok régi magyar szóval.

  • User
   Dátum: 2020. július 17., 9:07
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Aki ezt nem hiszi ,menjen el Szeben megyébe!Az ottani románok panaszkodnak ,hogy ahogy ők mondják ,a ‘regacányok’ felvásárolják a falusi házakat ,aztán jönnek a nagymenő pénzes fiatalok bulizni és felverik a falú csendjét…a jelenség főleg az ú.n.Marginimea Sibiului térségre jellemző,ahol 1916 -ban betörtek a román hadseregek aztán az őseiket ágyúzták a fratii nostri-k ott Orlat környékén ahol az erdélyi román határőrség állomásozott.