Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nagy értékű fejlesztésre pályáznak

Nagy értékű fejlesztésre pályáznak Kovászna megye

Barót város önkormányzatának decemberi ülésén megint költségvetés-kiegészítésre került sor amiatt, hogy a település ismét pénzt kapott a kormánytól. Ezúttal egymillió lej érkezett, amelynek felosztásáról Benedek Huszár János polgármester számolt be.

Hirdetés
Hirdetés

Mint hangsúlyozta, év végén vagyunk, ezért olyan beruházásokra kell elkülöníteni ezeket az összegeket – a mostani egymillió és a korábban kapott 238 ezer lejt –, amelyeket az idén már nem tudnak befejezni és kifizetni, viszont amíg – várhatóan március végéig, április elejéig – költségvetése lesz a városnak, lehet gazdálkodni belőle. Elsőként három Baróthoz tartozó település, Felsőrákos, Bibarcfalva és Bodos szennyvízcsatorna-hálózatának megtervezését említette, amit a most kapott pénzből fizetnek ki, 180 ezer lejt.

Helyi érdekeltségű utak és utcák modernizálására 230 ezer lejt tettek félre, továbbá megemlítette, hogy egy számítógépek beszerzését célzó pályázatot készítenek elő a Baróti Szabó Dávid Líceum, illetve a Gaál Mózes Általános Iskola számára, az önrészére 90 ezer lejt különítettek el.

A pékség melletti, orvosi rendelőknek helyet adó épület felújítási tervére 130 ezer lejt szánnak, iskolaépületek felújítási tervére 200 ezer lejt, kórházi épületek felújításának és kibővítésének tervére további 200 ezer lejt, egy, az iskola területén létesítendő fogászati rendelő tervére 100 ezer lejt, egyebekre (hiteltörlesztés stb.) pedig 108 ezer lejt költenének. Ugyanakkor 39 ezer lejt átcsoportosítottak a kórház számára, hogy az alkalmazottaknak veszélyességi pótlékot tudjanak fizetni. A tanácsosok mind a veszélyességi pótlékra szánt összeget, mind a költségvetés-kiigazítást egyetlenegy kérdés nélkül megszavazták.

Az iskolák számítógépes pályázatára külön napirendi pontban is visszatértek.
– A jelenlegi önkormányzat első pályázati részvétele ez, mellyel iskoláink számítógépes rendszerét fejlesztenénk – emelte ki a tanács-ülésen az elöljáró. – A líceum diákjai 336 darab táblagépet kapnának kétéves internetbérlettel együtt, az iskola 11 okostáblával, 7 asztali számítógéppel, öt konferenciás webkamerával és öt routerrel, a tanárok 15 laptoppal gazdagodnának. Az általános iskolának 505 tabletet, 28 okostáblát, 53 laptopot, 37 asztali számítógépet, 30 webkamerát és 10 routert vásárolnának. A projekt összköltségvetése 1860 ezer lej, ennek 2%-a terheli az önkormányzatot, valamint a 49 ezer lejes nem elszámolható költségek. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. december 29., 7:16
  ÉRTÉKELÉS: -15

  Ezert kell adot emelni? Hogy a sok tabletet,szamitogepet legyen mibol megvenni? Hurra polgarmester,szavalj es emelj! Munkanelkuli a kornyek,munkhelyet nem kell teremteni,csak nyuzni a por nepet!

 • User
  Dátum: 2020. december 30., 0:56
  ÉRTÉKELÉS: 18

  Sok jó dolog, aminek örülünk. Annak nem örülünk, hogy megkezdődött az, amit a régi polgármester is csinált: ismerősök felvétele a tanácsra. Muszáj volt Demeter Zoltánt felvenni? Rossz döntés, aminek sokan nem örvendünk. Benedeket egyenesnek, tisztának ismerjük, ezzel viszont elveszti hitelességét. Olyan embert tenni meg tanácsadónak, aki az öntömjénezését önzetlenségbe burkolja, akinek a sok titulusa a neve után hosszabb, mint akármelyik kolozsvári professzornak, aki azt hiszi, ha 10 percenként megoszt egy kulturális eseményt már dolgozik és ettől ő is értelmiseggé válik, pedig dehogy! A félművelt embernél rosszabb nincs! Körültekintőbbnek kellett volna lenni, polgármester úr!