Felhívás!

Nagy a kereslet

A kormány „Otthoni iskola” programjához a múlt tanév végén készített felmérés szerint 3000 táblagépre van szükség a megyében. Az aktualizált jelentés szerint a szám megduplázódott. Mi van a számok mögött, és mi kell még az online oktatáshoz? – Kiss Imre főtanfelügyelő múlt heti sajtótájékoztatóján beszélt minderről.

Májusban a saját felelősségre tett nyilatkozatok alapján született meg a 3000 darabos igénylés. Akkor azt kérdezték az iskolásoktól, kinek nincs a családjában egyetlen eszköz sem, mely az online oktatáshoz használható. Ám időközben kiderült, ha van is valahol egy számítógép, de több testvérnek kellene egyszerre részt venni az online órán, így az iskolaigazgatók új összesítése szerint már 6200 tabletre van szükség.

A kormány által ígért 3000 táblagép, melyet az Orange biztosít, nagyobbrészt a hátrányos helyzetű közösségek diákjaihoz jut Árapatakra, Előpatakra, Nagyborosnyóra, Bölönpatakra. Az oktatási miniszter állítása szerint hamarosan megérkeznek, de a hátralevő mennyiségre egyhamar nem lehet számítani, hiszen hosszas licitálási procedúra kell megelőzze, ráadásul már nincs olyan szolgáltató, amelyik a megfelelő konfigurációjú tabletek mellé tudná biztosítani a kétéves 3 vagy 4G-s internetbérletet is, ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy egyes helységekben melyik internetszolgáltató működik.

A jelenlegi állás szerint a háromszéki iskolákban 512 tanteremből oldható meg a tanítás online közvetítése, bár még kérdéses, hogy ez minőségileg mennyire fog megfelelni. A legnagyobb befektetés ezután is a jó minőségű kamerákba és a megfelelő szélessávú internet biztosításához kell majd, ami az önkormányzatok segítsége nélkül bajosan lesz megoldható.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.