Felhívás!

„Mutassunk jó példát!”

„Mutassunk jó példát!” Kovászna megye

Az iskolákban szervezne oltáskampányt az Egészségügyi Minisztérium, amennyiben igény van rá, ezért kérdőíves felmérés is zajlik. A diákok jelenleg az oltóközpontokban kérhetik a koronavírus elleni vakcinát.

Kovászna megyében azon fiatalok közül, akik oltást kaptak, 176-an 12–15 év közöttiek, 342-en pedig 16–18 év közötti diákok, további 95 még csak az első dózist kapta meg. Sok diák ódzkodik a védőoltástól, mások szeretnék megkapni, de szüleik ellenzik, viszont olyanok is vannak, akik bár kiskorúak, de megkapták a védőoltást.

Keresztes Arnold tizedikes, 16 éves, és mint mondta, már év elejétől várta, hogy oltást kaphasson. Elsősorban azért, mert közelről tapasztalta meg, hogy milyen, amikor a családban megbetegszik valaki, hiszen a nagypapája súlyos állapotba került a koronavírus következményeként. A betegség lefolyása végül jól alakult, viszont nem volt kérdéses, hogy az egész család beoltatja magát.

– A szüleim és nővérem is megkapták a védőoltást még tavasszal, nekem viszont várni kellett. Sajnos a nyár is úgy telt el, hogy bizonyos helyekre nem mehettem, mivel nem voltam beoltva, de most már végre sikerült, és bátrabban megyek mindenhová. A szüleim nem ellenezték, sőt, elkísértek, beleegyezésüket adták, és ők is felvennék a harmadik adagot, amikor lehetséges. Úgy gondolom, mi fiatalok kell jó példát mutassunk, sajnos, sok idősebb embert megtévesztenek az álhírek, nem tudják jól használni a Facebookot, elolvasnak egy álhírt, és utána csak olyanok jelennek meg neki, így nem igazán hisznek az újságoknak. úgy gondolom, egy emberközeli, személyes kampányra lenne szükség, főleg ennek a korosztálynak az érdekében – mondta Arnold. Azt is hozzátette, sajnos van olyan osztálytársa, aki szeretné beoltatni magát, de szülei megrögzött oltásellenesek és nem engedik, 18 év alatt pedig beleegyezés szükséges ahhoz, hogy a kiskorú oltást kapjon.

Uzoni Hanna 17 éves, és ő is élt az oltás lehetőségével. Elsősorban az egészsége megőrzése miatt oltatta be magát, bár tudatában van annak, hogy az oltás nem azt jelenti, hogy nem betegedhet meg. Számára az utazás is mérvadó volt, hiszen ezáltal könnyebb átlépni országhatárokat, kirándulni, különböző rendezvényekre járni.

– Szerintem az oltás felelősségteljes döntés, mivel nem sodrod a hozzád közel állók életét veszélybe. Az igazi diákélet szemtől szemben zajlik, és szerettem volna megmutatni másoknak is, hogy az oltással csak javítani tudunk a helyzeten, és visszakaphatja mindenki a normális diákéletét. Én extrovertált embernek tartom magam, így elég nehéz a négy fal közül élni közösségi életet – magyarázta.

Hanna azt üzeni diáktársainak, hogy egy fiatal számára nem megterhelő dolog az életben az oltás, és gyakorlatilag minden oltott emberrel életet menthetnek, valamint ez az egyetlen módja, hogy lassan, de biztosan vissza lehessen térni a pandémia előtti életünkhöz.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. október 12., 18:08
    ÉRTÉKELÉS: 1

    “Sajnos a nyár is úgy telt el, hogy bizonyos helyekre nem mehettem, mivel nem voltam beoltva, de most már végre sikerült, és bátrabban megyek mindenhová. ” , a vedooltas nem csodaszer, azert meg az ember lebetegedhetik, csak a betegseget altalaban konnyeben veszeli at az ember…..kivetel amikor nem. Es ugyanugy virus hordozo lehet, mint egy ruha darab……par oraig.