Felhívás!

Megyehatáron „kopogtat” a sertéspestis

Megyehatáron „kopogtat” a sertéspestis Kovászna megye

A korábbi, méretes bírságok kiszabása után, az elmúlt hetek során már nem találtak sertéseket a háromszéki esztenákon az illetékesek – újságolta optimistán dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos, elárulva, hogy országos szinten tovább terjed a sertéspestis, így a Kovászna megyei hatóságok továbbra is készenlétben vannak.

Kiderült, hogy Románia-szinten jelenleg 25 megyében, pontosabban 316 településen tartanak nyilván sertéspestis-fertőzést (összesen 1150 gócpontot), továbbá az idei év során körülbelül 450 ezer sertést már leöltek a betegség megfékezésére hivatkozva. De a vaddisznóknál sem rózsás a helyzet, ugyancsak 25 megyében azonosítottak, tartanak nyilván beteg vadakat.

Háromszéket a szomszédos Buzău megyében házi- és vaddisznóknál egyaránt megjelenő sertéspestis-fertőzések, ezek közelisége veszélyezteti a leginkább, de, amint arra korábban is akadt példa, a feketézők miatt egészen távoli térségekből is eljuthat hozzánk a halálos kór.

A háromszéki illetékesek megelőzésképpen számos ellenőrzést tartanak sertéstelepeken, gazdaságokban, esztenákon, közutakon, de érdeklődésünkre dr. Sikó is elismerte, hogy a kór megfékezése gigászi feladat, hiszen – hogy csak egy példát említsünk a több száz variáns közül – az erdőt járó személyek (erdőkitermelők, vadászok, de egyszerű kirándulók is) szempillantás alatt hazahozhatják a településre a vírust, ha fertőzött vaddisznóállomány útját keresztezik. Éppen ezért fontos a gazdák felelősségteljes magatartása, hogy legalább az észszerű, megfékezhető incidenseket iktassák ki, és ne vásároljanak feketézőktől sertéseket, jelentsék a hatóságoknak, ha jószágaik megbetegednek, és hirtelen nagyobb számban elhullnak. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.