Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megjöttek a babacsomagok

Megjöttek a babacsomagok Kovászna megye

Kis törölközőt, takarót, orrszívó-porszívót, babahajkefét és egyéb praktikus dolgokat tartalmaz az a mintegy tízezer forint értékű babacsomag, amelyet minden, az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében született magyar kisgyerek megkap a magyar kormánytól. Az első csaknem háromszáz csomagot hétvégén, a Gyöngyvirág utcai gyülekezeti házból vehették át az igénylők a csíkszeredai magyar főkonzulátus munkatársaitól.

Hirdetés
Hirdetés

Fodor Tamás konzul emlékeztetett: az idei év a határon túli magyar családok éve, ezért a magyar kormányzatnak nagyon fontos az, hogy a családokat mindenféle platformon elérje és megszólítsa.
– Ez egy szimbolikus gesztus, ami egyben hasznos is, hiszen magyar termékek vannak a csomagokban, magyar találmányok, mint például az orrszívó porszívó, ami nagyon hasznos, akinek kisgyereke van, tudja, hogy ez egy nagyon jópofa szerkezet. A magyar kormány igyekszik bizonyítani azt, hogy nem csak a magyarországi magyarokkal törődik, hanem a határainkon kívül rekedt magyarok is éppen olyan fontosak számára – nyilatkozta a konzul.

Ez idáig Erdélyből mintegy háromezer anyasági kérelmet regisztráltak, szombaton több mintegy 250 csomagot hoztak Háromszékre. Fodor Tamás elmondta: babacsomagot az a gyerek kaphat, akinek szülei közül legalább az egyik magyar állampolgár (így a gyereke automatikusan magyar állampolgár lesz), akinek születését bejelentették a külképviseleten, és akinek születése után nem több mint hat hónappal kérték részvételét a köldökzsinór-programban.

A berecki Tréfás Izabella akkor értesült a programról, amikor második gyereke, Dorka anyakönyvezését kérte. Kedvünkért kibontotta a csomagot, és örömmel szemrevételezte, hogy fürdőkönyvecskétől gyógyszeradagolóig, és orrporszívótól alvókáig sok minden hasznos dolgot talált benne, köztük olyanokat, ami otthon egyébként nincs. Bartha-Kusztura Ágota, aki a kis Dáviddal és férjével, Balázzsal érkezett, „jóleső érzéssel” vette tudomásul, hogy gondolnak ránk. Balázs azt mondja, a román állam adja azt a gyerekpénzt, ami „annyi, amennyi”, de aztán tovább nem törődik a kisbabákkal, ezért is volt „kellemes meglepetés” a magyar kormány ajándéka, amelyet, reméli, „a tervezett testvér” is megkap majd. Jakab-Benke Hajnalka többszörös országos triatlon-bajnok, Balkán-bajnok duatlonista második, Kende nevű fiával érkezett, és úgy fogalmazott, a csomag „eszmei értéke a fontosabb”, hogy „elismerik, mi is magyarok vagyunk, és tartanak hozzánk”.

Hirdetés
Hirdetés

A házigazda Bancea Gábor református lelkipásztor elégedetten szemlélte a fiatalok „felvonulását”. A templomépítés kapcsán maga is haszonélvezője volt a magyar kormánytámogatásnak, és úgy véli: a gyermekvállalás a másik olyan irány, ami a magyar kormány elkötelezettségét bizonyítja, hogy segítse kárpát-medencei megmaradásunkat. A babacsomag „egy jelzés, hogy odafigyelnek ránk” – vélekedik a lelkész, aki örömmel tette hozzá: a Gyöngyvirág utcai gyülekezetben tavaly éppen kétszer annyi keresztelőt tartottak, mint temetést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. április 8., 22:50
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Mi sem kaptunk semmifele csomagot, hol ott mar kervenyeztuk kisfiam magyarallamporgasagat( ferjemmel mindketten magyar allampolgarok vagyunk), es meg csak nem is emlitettek hogy van vagy lesz ilyen lehetoseg. Szekelyudvarhely

 • User
  Dátum: 2019. április 9., 10:43
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Tavaly Juliusban minden keres/papir le volt adva,azota semmi valasz nem jott. Akarhanyszor telefonaltam,azt mondtak az irodaban,hogy kell varni turelmesen.(Kezdivasarhely)

 • User
  Dátum: 2019. április 9., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: 0

  ott hol kérvényeztétek?Tudtommal a gyermek automatikusan megkapja a szülei után az állampolgárságot/ a cikkben is kifejtik ezt,de idejében 6 hónapon belül be kell jelenteni a születését!/.Azért nem kapta meg ,mert nem állampolgárságot,hanem ahogy írod államporgaságot kértetek.Majd kaptok egy zacskó port ,hogy ne mondjátok ,hogy nem kaptatok.