Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megélhetési jelentgetők riogatnak

Megélhetési jelentgetők riogatnak Kovászna megye

A megélhetési provokátorok újabb támadása a szentgyörgyi emberek ellen – így minősítette Antal Árpád a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fórumának múlt heti levelét. A fórum helyteleníti, hogy minisztérium visszaadta a sportbázist a helyi önkormányzatnak és a magyar kormány gazdaságfejlesztő programja kapcsán – a HARKOV-jelentés korát idézve – „nemzetbiztonsági kockázatot” emleget.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi emberek, köztük is leginkább a sportkedvelő közösség elleni brutális támadás az a kezdeményezés, mely bíróságon akadályozná meg a városi sportbázis átadását Sepsiszentgyörgynek, mondta el megkeresésünkre Antal Árpád.

– Mindenek előtt szögezzük le, hogy ezt a sportbázist a sepsiszentgyörgyi emberek építették a sepsiszentgyörgyi embereknek, így – közjogi értelemben – az önkormányzat tulajdonában kell lennie – szögezte le az elöljáró.

Antal Árpádot „mély csalódottsággal tölti el”, hogy vannak még a Ceauşescu-rezsimből Székelyföldön ragadt „megélhetési provokátorok, és neveltjeik”, akiknek nem városunk lakóinak jóléte számít, hanem mesterséges eszközökkel próbálják magukat és gyűlölködő ideológiájukat előtérbe tolni. Az egyetlen jó hír ebben az egészben az, hogy ezek az emberek nem képviselnek senkit, mindössze megélhetésüket féltik, mert „foglalkozásukra nézve” románok, legalábbis sokáig jól megéltek ebből – mondta a polgármester.

– Elképesztőnek tartom azt, hogy egyesek nem létező nemzetbiztonsági okokra hivatkozva akadályoznák a város fejlődését, a minőségi sport fejlesztését városunkban. Elképesztő, hogy vannak még olyan emberek, akik a 21. században egy város lakóinak együttélését etnikai vonalak mentén látják, ahelyett, hogy annak örülnének, Sepsiszentgyörgy önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy éljen minden olyan lehetőséggel, mely az összes itt élő ember érdekeit szolgálja. Visszautasítom, és teljes mértékben elítélem a megélhetési provokátorok újabb, városunk elleni alantas akcióját – szögezte le az elöljáró.

A civil fórum elítéli a kormány, az elnöki hivatal és a parlament „válaszlépéseinek hiányát” a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program kapcsán – áll a FRCRHM közleményében. Eszerint a romániai illetékes intézmények „nem végeztek alapos elemzést” arra vonatkozóan, hogy milyen következményekkel jár a magyar állam stratégiai beruházásainak lehetősége, illetve a kettős állampolgárság elnyerése az erdélyi magyarok által. „Ilyen körülmények közepette az RMDSZ szinte függetlenül vezeti Hargita és Kovászna megyét, semmibe véve az itt élő románok érdekeit. Az államfők hallgatólagos támogatásával a december utáni kormányok opportunizmusa oda vezetett, hogy az ország szívében valóságos társszuverenitás jött létre Magyarországgal. A parlamenti támogatásért cserében Bukarest magára hagyta a két megyében élő románokat, akik ki vannak szolgáltatva a helyi és megyei hatóságok kényének-kedvének, amelyek szegregacionista politikájukkal az etnikai alapú területi autonómia megteremtésén dolgoznak.”

Hirdetés
Hirdetés

A dokumentum szerint, míg a „többségi magyar kisebbség” hármas támogatásban részesül, hiszen pénzt kap Budapestről, Bukarestből és a helyi költségvetésből, a román közösségek csak „esetleges és jelentéktelen” támogatást kapnak a helyi hatóságoktól, emiatt felmerül, hogy „érdemes-e itt jövőt tervezniük”. A fórum „engedményként” értékeli azt is, hogy az ifjúsági minisztérium visszajuttatta a helyi önkormányzat tulajdonába a városi sportbázist. „Ezzel az Ifjúsági és Sportminisztérium lemondott évi 550-600 ezer lej bevételről, ezután mintegy 300 ezer lej bért fizet, tehát mintegy 800-900 ezer lejjel kevesebb jut a sportra, ráadásul a Municipiumi Sportklub bérlő lett saját házában” – róják fel.

Zárásként a fórum közleménye megjegyzi, „kénytelen lesz” megtámadni a bíróságon a kormány „hatalmi visszaéléssel” hozott határozatát, és arra kéri Klaus Johannis államfőt, hogy nemzetbiztonsági kérdésként tűzze a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) napirendjére a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyzetet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások