Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megbírságolta a fogyasztóvédelem a sepsiszentgyörgyi uszodát

Megbírságolta a fogyasztóvédelem a sepsiszentgyörgyi uszodát Kovászna megye

A Kovászna megyei fogyasztóvédelemnél panaszolta be egy szülő a sepsiszentgyörgyi Román Vilmos városi uszodát, mert annak ellenére, hogy megvásárolta fiának a belépőjegyet az úszásoktatásra, nem engedték be őt a medencéhez. A panasz és az azt követő ellenőrzés nyomán a létesítmény  működtetőjét 5000 lejre büntették, ám a ReKreatív Rt. ezt jogtalannak tartja, ezért megfellebbezi a büntetést.

Hirdetés
Hirdetés

A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség által Facebookon közzétett panaszlevél szerint a szülő délután 16.30-kor érkezett az uszodába, ahol jegyet váltott ötéves fiának a délutáni úszásórára, de pár perccel később a már átöltözött gyermeket a pénztáros nem engedte be úszni, arra hivatkozva, hogy az oktató nélkül a gyerek nem mehet be.

Az uszoda alkalmazottja azt tanácsolta a szülőnek, hogy beszéljen telefonon az úszásoktatóval, ez azonban nem volt lehetséges, mert az oktató már a medencében volt a tanítványaival. A szülő elismerte, hogy késett egy kicsit az óráról (a városi közlekedési viszonyok miatt), de nem találta jogosnak, hogy nem vehet igénybe egy kifizetett szolgáltatást, és a jegy árát, a 9 lejt sem adták vissza neki, nyomós indok nélkül ugyanis a pénztáros ezt nem tehette meg.

A panaszos a fogyasztóvédelemhez írt jelentésben azt is felvetette, hogy remélhetően nem etnikai jellegű problémáról van szó, mivelhogy ő maga – ahogy fogalmazott: „kreol”. Azt is közölte a hatósággal, hogy pénzét vissza akarja szerezni és elvárja, hogy a ReKreatív bocsánatot kérjen tőle.

A panasz nyomán a Mircea Diacon vezette Kovászna megyei fogyasztóvédelmi hivatal ellenőrzést tartott az uszodában, ahol lejárt szavatosságú fertőtlenítőszerre bukkantak. A panasz és az említett szabálytalanság miatt a hatóság 5000 lejre büntette az uszodát és kötelezte a jegy árának visszatérítésére is.

A történteket követően hétfőn a több önkormányzati sepsiszentgyörgyi szabadidő-létesítményt működtető ReKreatív Rt. közleményben indokolta meg a történteket. Ezek szerint az uszoda belső rendszabályzata előírja, hogy a gyermekek csak az oktatóval együtt mehetnek be a medencéhez, az oktatás megkezdése előtt tíz perccel. Így tudnak az úszómesterek felelősséget vállalni a 14 éven aluli gyermekekért egészen az oktatás végéig, míg átadják őket a szülőknek. Ez a szabályzat ki van függesztve a pénztárnál, és azt is tartalmazza, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személy az uszoda, illetve az úszásoktatás órarendjét is tudomásul veszi, illetve tiszteletben tartja. A belépőjegy megvásárlása tehát a szabályzat elfogadásával egyenértékű.

Az uszodát működtető részvénytársaság közli továbbá, hogy „nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a Sepsi ReKreatív Rt. nem rendelkezik úszásoktatás-tanfolyam szolgáltatással, ezeket cégünkkel szerződésben álló úszásoktatók biztosítják, a szerződésben kikötött konkrét feladatok és kötelezettségek alapján”.

Felvetődhet a kérdés, hogy miért vette el a jegy árát a pénztáros, ha a gyerek nem mehetett be, de erre az uszodafenntartók szerint az a magyarázat, hogy „egy átlagos napon közel 100 darab jegyet váltanak oktatásra délután 15 és 18 óra között, a pénztárnál lévő kollégáknak nincs tudomásuk az oktatók egyénileg felállított órarendjéről és az órák résztvevőinek számáról”.

Ami a lejárt fertőtlenítőszert illeti, az tulajdonképpen egy vezetékek, kazánok tisztítására és vízkőmentesítésére, illetve gépek külső lemosásra szolgáló, biológiailag lebomló oldat, amelynek címkéjére a gyártó tévedése miatt rosszul volt felírva a szavatosság lejártának dátuma. Ezt a beszállító hivatalos nyilatkozatban elismerte és új terméket adott a kifogásolt – egyébként meg sem bontott tétel – helyett, de ezt a fogyasztóvédelem nem vette figyelembe.

A Sepsi ReKreatív megfellebbezte a büntetést, mivel nem ért egyet a neki felrótt egyik kihágással sem. Értelmezésében eleget tett a saját belső rendszabályzatában foglaltaknak, vagyis biztosította a feltételeket az úszáshoz és az úszásoktatáshoz, így arra a következtetésre jut, hogy nincs jogi alapja a jegyár visszatérítésének és azt csak akkor fizeti vissza a reklamáló szülőnek, ha a bíróság kötelezi rá.

Fotó: Bús Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások