Hirdetés
Hirdetés

Még mindig a rokonoknál laknak a tűzkárosultak

Még mindig a rokonoknál laknak a tűzkárosultak Kovászna megye

Alig egy éve, hogy hatalmas tűz pusztított a háromszéki Kommandón: 2022 januárjában nyolc, egymás mellé épített házon terjedtek szét a lángok, ezek közül öt lakóház teljesen kiégett, a másik három ház is használhatatlanná vált. Annak jártunk utána, mi történt egy év leforgása alatt a kárvallottakkal.

A Kovászna megyei sürgősségi felügyelőség az esetről kiadott sajtóközleménye szerint a tűzoltáshoz 14 katonai tűzoltó vonult ki négy esetkocsival, valamint a kézdiszentléleki, a kommandói és a kovásznai önkéntes tűzoltóalakulatok egységei is csatlakoztak. Összesen 19 ott lakó személyt evakuáltak, közülük hárman kiskorúak. A tűzesetben senki sem sérült meg, egy személy füstmérgezést kapott, de megtagadta a kórházba szállítást.

A történtekre válaszlépésként a nép ügyvédjének brassói területi irodája, a prefektúra, valamint a Kovászna Megyei Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökség közbenjárásával a Fejlesztési Minisztérium és a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium 50 ezer lejt utalt ki az érintett nyolc családnak sürgősségi segélyként, míg a községháza egy több mint 472 négyzetméteres telket bocsátott ingyenesen a kárvallottak rendelkezésére, hogy új házakat építhessenek.

Hirdetés
Hirdetés

Az új házak olyan ötven százalékban állnak készen, Kocsis Béla polgármester abban reménykedik, hogy őszre elkészülnek, legkésőbb októberben beköltözhet az új otthonába mind a nyolc család.

„Készült egy egységes terv, az új házak a régiek mintájára épülnek, de ellenállóbbak lesznek, hiszen téglából készülnek. Erre közbeszerzést kellett kiírni, most körülbelül a munkálatok felénél tartunk, tavasszal folytatja az építkezést a megbízást elnyerő cég. Addig is a családok a rokonoknál szállnak meg, mert nem fogadták el az általunk javasolt lehetőséget” – magyarázta az elöljáró.

A 2022. január 23-ai vasárnap sokáig emlékezetes marad a helyieknek. A gyors terjedésű tűz az egyik ház konyhájában keletkezett rövidzárlat miatt ütött ki. Orbán László, akinél a tűz kiütött, kiment, hogy fát hozzon be, és amire visszaért, már égett is a plafon.

„Egy nagy rittyenés hallatszott, a régi villanyvezeték a plafonból levezette az áramot a mosogatókagylóba, és ennek hatására keletkezett a tűz. Ezt követően már leszakadt a plafon is – mesélte rövidesen a történtek után a károsult. Ahogy felocsúdott, segítségért kiabált, majd riasztották a tűzoltóságot.

A következő napokban, hónapokban példamutató összefogásról tett tanúságot mind a helyi, mind a magyar közösség, még a szomszédos megyékből is érkeztek pénz- és egyéb segélyfelajánlások. A Máltai Segélyszolgálat számlát nyitott az áldozatok számára, ahová egy hónap alatt több mint 230 ezer lej gyűlt össze, ugyanakkor a Kovászna megyei tanácsosok egyenként 1000 lejt adományoztak, vagyis 32 ezer lejjel segítették a családok újrakezdését. A Sepsi OSK labdarúgócsapatának szurkolói, a Székely Légió 3000 lejt gyűjtött össze, a Salvatore Egyesült pedig alapélelmiszerből és ruházatból álló segélyt vitt a felnőtteknek és gyerekeknek, a tragédia híre külföldre is eljutott, egy magyar állampolgár, egymillió forintot utalt át a kárvallottak számlájára.

Fotók: Kovászna megyei tűzoltóság

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások