Felhívás!

Még messze a vége

Még messze a vége Kovászna megye

Ütemterv szerint folynak a munkálatok Sepsiszentgyörgyön az állomási tónál, a Rózsa utcán, a kisstadionban levő építkezésnél, vannak azonban krónikus problémákkal küzdő projektek is – számolt be Antal Árpád polgármester, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján rávilágított ennek rendszerbeli okaira is.

A Csíki utca felújításánál csak kis csúszás van, ami azért érthető, mert a komplex munkálatok végén az utca gyakorlatilag alapjaitól teljesen megújul. Minden vezetékrendszert ki kell cserélni, a bekötések a fogyasztókhoz nagyon lelassítják a folyamatot, az új vezetékek lefektetése után pedig fel kell számolni a régit. Ráadásul a klasszikus hálózatok mellett a város vízellátását biztosító fővezeték egyike a Csíki utcát is érinti, ami azért lassítja a kivitelezést, mert mélyen fekvő, nagy átmérőjű vezetékről van szó – magyarázta a polgármester.
Az erősen leromlott Táncsics Mihály utca felújítását két éve kezdeményezte az önkormányzat, ám az első kivitelező felmondta a szerződést, új közbeszerzést kellett kiírni, de a második kivitelező is visszalépett. Igaz, ez nem egy egyszerű munkálat, úgy tűnik, nem is vonzó az építővállalkozások számára. Bár a víz- és gázvezetékek már ki vannak cserélve – ettől is van az utca olyan rossz állapotban – a villanyhálózat cseréje még hátravan, majd az utat is le kell aszfaltozni. Az önkormányzat jobb megoldás híján saját erőből próbálja meg kivitelezni, ám a város saját útépítő cégének nincs ilyen kompetenciája. Fontos lenne pedig ezt minél hamarabb megejteni, mert a V. Goldis és a Kós Károly utcákat összekötő Táncsics utca kissé tehermentesíteni tudná a csúcsforgalom óráiban a dohánygyári utcán levő útkereszteződést.
A visszalépés okaként a polgármester az árak drasztikus, 50–60%-os növekedését említette meg, ami annak ellenére hátráltató tényező, hogy egy korrekciós együttható szerint javíthatók a munkálatokhoz szükséges termékek árai. Ez azonban csak hazai áru esetén működik, márpedig az útépítéshez import termékek is jócskán szükségesek, ezek árai pedig még a hazainál is jobban nőttek, legalább 80%-kal.
– Valamiért itt, Romániában nagyon értünk ahhoz, hogy magunkat akadályozzuk – mondta Antal, aki nehezményezte, hogy a kormány július 1-jétől alkalmazási tilalmat, létszámstopot akar elrendelni az állami intézményeknél, pont most, amikor nagyon sok uniós pénzt kellene lehívni építkezésekre a PNRR, Saligny, európai és más programok keretében, és a pályázati pénzek lehívásában az önkormányzatok viszik a prímet. Ők közben azzal is szembesülnek, hogy az előző európai pénzügyi ciklus megkésetten kiírt, most folyamatban levő pályázatait mene­dzselni kell (azokat 2023 végéig be kell fejezni), közben pedig számos új pályázatot is össze kell állítaniuk, ehhez személyzet kell. Ezért a Megyei és a Municípiumi Önkormányzatok Szövetsége kérte a kormánykoalíciót, hogy tegyen kivételt velük a létszámstop ügyében.
Másrészt a cégeknek az a gyakorlata sem túl korrekt, hogy több munkálat közbeszerzésén vesznek részt, mint amennyire kapacitásuk van, így utólag rangsorolják azokat, és hát vannak, amelyek ilyenformán lemaradnak.
Harmadik okként pedig az építőipar általános nehéz helyzete említhető, ugyanis 2014-2018 között szinte tönkretették az építőipart, a munkások elmentek külföldre, most pedig nehéz munkaerőt, kivitelezőt találni – vázolta a helyzetet Antal Árpád. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások