Felhívás!

Márton Árpád a „puccsról”

Márton Árpád a „puccsról” Kovászna megye

„Leváltottuk a képviselőház elnökét és alelnökét”, kürtölte világgá a múlt héten a román parlamenti ellenzék. Márton Árpád képviselő azt mondja: lehet arról vitatkozni, hogy a kormánypárt megérdemelné-e ezt, de az tény, hogy a „puccs” több rendben szabályzat- és törvényellenes volt, és igen érdekes „egybeesésekkel” játszódott le.

Az RMDSZ-képviselő szerint bármennyire is elveszítette népszerűségét Liviu Dragnea a választók egy részénél, bármennyire is vitathatók az érvényben lévő törvények és szabályok, amíg nincs ezeknél jobb, addig ezeket kell betartani.

Az ellenzék úgy próbálta „megoldani” Dragnea leváltását, hogy a program szerint fél kilenctől tízig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője vezette volna a gyűlést, tíz óra után, amikor már határozatokról és tervezetekről szavaznak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke. Úgy tervezték, hogy a liberális ülésvezető majd napirendre tűzi Dragnea leváltását, és azt a reggel „soha nem látott létszámban” jelenlévő ellenzéki képviselők megszavazzák. Erre formailag tíz óra után kellett volna sor kerüljön, ám a PNL „beleszámította”, hogy a PSD-s alelnök késni fog, s akkor a PNL-s ülésvezető „kezében lesznek a dolgok”.

– Nem szeretnék összeesküvés-elméleteket gyártani, de az ülésvezetésre soros PSD-s alelnököt éppen aznap reggel, éppen tíz órára beidézte az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) – mondta el Márton. Hozzátette: jóllehet egy másik PSD-s képviselő vette át az ülés vezetését, a liberálisok hangosbemondóval, kézfelemeléssel megszavaztatták, hogy napirendre tűzik Dragnea leváltását, és ugyancsak kézfelemeléssel, „látható többség” alapon, leváltották a házelnököt.

Márton Árpád szerint „ezzel van néhány baj”. Először is: a kérdés nem volt napirenden. Napirendre csak a házbizottság tűzheti, vagy minden párt egyetértésére van szükség – ez nem teljesült. Másodszor: a házszabály szerint az elnök visszahívását kizárólag csak az őt delegáló párt (ez esetben a PSD) kezdeményezheti – ez sem teljesült (Anno, valóban PSD-s javaslatra váltották le a PNL-s elnököt, de az akkori szabály ezt megengedte). Harmadszor: a szavazás titkos, és golyókkal történik – ez sem teljesült.

– Itt nem arról van szó, hogy kinek szimpatikus Dragnea, és kinek nem, hanem arról, ha a törvényeket maga a parlament sem tartja be, akkor nincs amiről beszélni. Egy kisebbségi frakciónak az az érdeke, hogy minden a szabályzat szerint menjen. Olyan a szabályzat, amilyen, de azt legalább ismerjük – szögezte le Márton Árpád.

A képviselő egyszerű matematikával cáfolta azt a közszájon forgó hírt is, hogy a kormánykoalíció elveszítette volna többségét az alsóházban. A „tudomány péntek reggeli állása szerint” a képviselőháznak 329 tagja volt, ennek a többsége 165. A kormánypártoknak 167 tagja van. A Nemzeti Liberális Pártnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek (USR) és a Népi Mozgalom Pártnak (PMP) a függetlenekkel együtt 124. Az RMDSZ-nek 21, a kisebbségeknek 17 képviselője van. Ha ez utóbbiak mind összefognak, az akkor is csak 162. Tehát, a pillanatnyi arány: 167–162.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások