Felhívás!

Május 15. a határidő

Május 15. a határidő Kovászna megye

Még tíz nap áll a gazdák rendelkezésére, hogy benyújtsák a területalapú és állattenyésztési támogatási kérelmüket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) kirendeltségeihez. A jogvesztő határidő május 15-én jár le.

Kovászna megyében mintegy tízezer gazda nyújtotta be eddig támogatási kérelmét, ez valamivel több mint 75 százaléka a lehetséges igénylőknek – mondta el megkeresésünkre György Ervin, az APIA aligazgatója.

– Kovászna megye nem áll rosszul ezen a területen. Minden településre elmentünk, és elmondtuk, hogy milyen határidők érvényesek. Ugyanakkor, a torlódások és viták elkerülése végett, készítettünk egy programot is, mely szerint jöjjenek a gazdák az irataikkal. Azt gondolom, ha mindenki továbbra is tartja ehhez a programhoz magát, akkor nem lesznek fennakadások – jelentette ki György Ervin.

Hozzátette: az elmúlt hétvégeken – éppen ennek a programnak megfelelően – nyitva tartottak az APIA-irodái, és így lesz ez továbbra is, a május 15-i határidőig.
Amint arról többször írtunk, tavaly komoly bonyodalmak származtak abból, hogy a gazdák ugyan időben leadták irataikat, de egyesek elvétették a besorolásukat, így csak hosszas utánajárással jutottak a támogatási összeghez.

Az APIA igazgatóhelyettese feltűnően sok jót mondott a hivatalban lévő mezőgazdasági miniszterről, akit „határozottnak” és „következetesnek” nevezett.
– Nem sok ilyen miniszter volt mostanában, akinek komoly elképzelése van arról, hogy mit akar tenni, és azt – eddig legalábbis – pontról pontra végre is hajtotta. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy pontos határidőket szabott mindenre, és ezt nem csak akkor tartja be, amikor valamit kér a gazdáktól, hanem akkor is, amikor kifizetésről van szó – mondta György Ervin.

A mezőgazdasági minisztérium összesítése szerint a romániai gazdák eddig 4093 millió hektár területre 652 388 támogatási kérést nyújtottak be. A legtöbb kérést Suceava (37 443 kérést 114 192 hektárra), Bihar (28 311 – 155 108 ha), Dolj (27 144 – 146 413 ha), Botoşani – (26 915 – 101 792 ha) és Máramaros (25 524 – 91 963 ha) megyékben nyújtottak be.

György Ervin nem közölt erre vonatkozó adatokat, mert szerinte nem releváns: egy-egy nagygazda területe ugyanis több tucat kisgazda területét „válthatja ki”.
Azért, hogy a gazdák segítségére legyenek, a miniszter elrendelte, hogy az APIA területi egységei, országos szinten, a következő két hétvégén, május 6-án és 7-én, valamint május 13-án és 14-én, hétköznapi programmal tartsanak nyitva.

A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, az idén a határidőt nem hosszabbítják meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.