Felhívás!

Magyaros jelentések

A román parlamentben rengeteg bizottság, albizottság működik, mindennel foglalkoznak, csak a magyarság ügyeivel nem. Ezen az állapoton szeretne változtatni Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő.

Kulcsár-Terza, aki az emberi jogok, felekezetek és kisebbségi ügyek bizottságának tagja, tegnapi sajtóértekezletén azt mondta: van minden, a romák ügyeivel, a börtönlakók ügyeivel, a mozgássérültek ügyeivel foglalkozó bizottság, amelyek „bizonyára mind hasznosak”, de egyetlen olyan testület sincs, amely kiemelten a romániai magyarság ügyeivel foglalkozna.
Kérni fogom, hogy az emberi jogok bizottságának legyen egy, a romániai magyar közösség ügyeivel foglalkozó albizottsága. Ez azért lenne fontos, mert bizonyos esetekben – lásd: nyelvhasználat korlátozása, zászló, himnusz és egyéb szimbólumok üldözése – hivatalos jelentést állíthat össze, amelyet a kormányhoz, vagy bármelyik más intézményhez továbbíthat, és amire záros határidőn belül választ kell adniuk – magyarázza Kulcsár-Terza.
Az albizottságok létrehozását az ülésszak kezdetétől (január 30.) számított két héten belül kell kezdeményezni.
A sajtóértekezleten jelen volt Bedő Zoltán is, aki a Magyarság Megmaradásáért Mozgalom nevében emlékeztetett, hogy a román hatalom 1920 óta nem másodlagos, hanem „ellenséges” polgároknak nézi a magyarságot, akik ellen a titkosszolgálatok szabályszerű háborút folytatnak, amelynek legutóbbi csatája a marosvásárhelyi teológiai gimnázium esete volt. Azt mondja: nem kell megvárni, hogy minden iskolát bezárjanak, minden feliratot levegyenek, hanem „készenlétben kell állni”, és ha arra szükség lesz, „tömegesen az utcára kell vonulni”.   <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.