A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Lépésről lépésre újul meg

Lépésről lépésre újul meg Kovászna megye

Kis lépésekben ugyan, de idén is előrehaladt a baróti kórház ügye, az intézmény mind belföldről, mind külföldről kapott segítséget. Bár még van az év végéig, Dénes Máriával, a kórház menedzserével már lajstromba vettük a 2017-es évben történteket.

Összevetve, Erdővidék kórházáról elmondható, hogy sok támogatója, barátja van, s mindenki abban érdekelt, hogy évről évre korszerűsödjön az itteni betegellátás.
– Miután tavaly decemberben a helyi és a megyei tanács anyagi segítségével részlegesen felújították a kórház mosodáját, a kórházat támogató hollandok azt két nagy értékű professzionális mosógéppel, valamint három szárítógéppel szerelték fel – kezdte az idén megvalósult beruházások felsorolását a menedzser.

Következtek aztán a nyáron az észak-írek, akik a gyermekosztályon már a harmadik fürdőszobát készítették el, és terveikben szerepel az elkövetkezőkben, hogy a nőgyógyászaton is belső felújítást végezzenek. Egy másik holland csoport az ősz folyamán a laboratórium és a röntgen előtti folyosón összesen 110 négyzetméter padlócsempét rakott le, nekik is szándékukban áll még visszatérni Barótra, és segíteni kisebb munkákkal a kórházat. A sorban most a konyha felújítása következne. Ezt szintén a helyi önkormányzat és a megye segítségével végzik el – a napokban el is kezdenék a munkát –, új konyhai felszerelést pedig ugyancsak a hollandok hoznának.

– Akárcsak a mosodánál, itt is követelmény a láncrendszer kialakítása, vagyis el kell különíteni, hol érkezik be az áru a konyhára, és hol megy ki az étel a betegekhez – tudtuk meg.
A hollandok ezen kívül zöldség- és konzervszállítmánnyal is támogatták a kórházat, különböző felszereléseket hoztak a járóbeteg-rendelő részére, valamint a labornak is. A magyarországi Dabas város önkormányzatának közreműködésével szemészeti felszerelések érkeztek az ottani kórháztól. Hasonlóképpen a baróti Simonffy Sámuel Alapítvány segítsége is értékes – például felvállalták a Székelyudvarhelyről ingázó röntgenorvos utazási költségeinek fedezését, élelmet, kötszereket, ágyneműt kapott általuk az intézmény.

Nagy segítség az erdővidéki polgármesteri hivatalok támogatása is – egy évekkel ezelőtti megegyezés alapján azt rendszeresen utalják –, a felsoroltaknak, de más segítő jogi és magánszemélyeknek is Dénes Mária a köszönetét fejezte ki. Elmondta továbbá, hogy idén egy sebész főorvos érkezett a kórházhoz, dr. Lozsádi Botond, aki véglegesen itt is maradna, és idéntől van új szemorvos is, dr. Teklesz Zsuzsa.

– További orvosokra is szükségünk lenne, gyermekorvosra, belgyógyászra, altatóorvosra, még egy sebészre. Nemrég voltam egy orvosbörzén Marosvásárhelyen, és újdonság volt számomra is, hogy sokan érdeklődtek a baróti kórház felől, hogy ide szeretnének jönni. Mi mindenképp minden támogatást megadunk nekik, abban is reménykedünk, hogy rezidens orvosaink is elfoglalják itt helyeiket – hangsúlyozta. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.