Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Lendítenének a gazdaságon

Lendítenének a gazdaságon Kovászna megye

Szombaton a bölöni fürdőközpont emeleti termében 27 helybéli, zömében fiatal, kezdő vállalkozó írta alá azt a támogatási szerződést, melynek értelmében egyenként 25 ezer euró vissza nem térítendő támogatásban részesülnek, köszönhetően egy európai uniós pályázatnak, melyet a bukaresti Amfiteátrum Egyesülettel partnerségben bonyolít le a helyi polgármesteri hivatal, illetve a Bölöni Farkas Sándor Általános Iskola.

A rendezvényen jelen volt Vajda Lajos, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (ASIMCOV) ügyvezető igazgatója, Aurel Borșan, az Amfiteatrum Egyesület vezetője, illetve Sikó Imre polgármester mellett több más, a programban közreműködő személy is.

Hirdetés
Hirdetés

Sikó polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy a 2018-ban indított pályázatuknak lassan beérnek az eredményei. A kezdő, fiatal vállalkozóknak nyújtott támogatás mellett – ugyancsak a pályázat keretében – elkezdődött olyan bölöni vagy bölönpataki házaknak a renoválása, melyekben szociálisan hátrányos helyzetű emberek laknak, továbbá a bölönpataki romák számára korábban épített szociális otthon tetőterét is beépítették, átalakították, alkalmassá téve azt rendezvények lebonyolítására, esetlegesen akár tanteremként való használatra is.

„Nagy lépés Bölön számára a mai nap” – hangsúlyozták a vendégek is, kiemelve, hogy jelen pillanatban Székelyföldön az egy főre eső vállalkozók száma Bölönben lett a legnagyobb, ám egyben intették is a jelenlevő, vállalkozó szellemű fiatalokat: vegyék komolyan azt, amibe belekezdtek, hiszen egyrészt nagyon sok ember munkája van benne abban, hogy idáig eljuthattak, másrészt ők lehetnek szülőfalujuk, Bölön jövőjének sorsfordítói. „A világban jelenleg dúló pandémia megmutatta, mennyire fontosak a helyi termékek és a helyi erőforrások. Nagyon fontos lenne önök, de a településük számára is, hogy ezek a vállalkozások fejlődjenek, megkapaszkodjanak és jó értelemben változást hozzanak a falu életébe”– mutatott rá Borșan igazgató.

Vajda Lajos, aki egyébként bölöni születésű és díszpolgára a falunak, úgy vélte, hogy a most létrejött vállalkozások jó, érdekes ötleteket karoltak fel, de figyelmeztette a jelenlevőket az elhatározásukkal járó felelősségre is.”A jövőben számos dolog meg fog változni. Fontos, hogy ezekkel a változásokkal idehaza is lépést tudjunk tartani”– hangoztatta. A fiatal vállalkozókat ezután egyenként szólították a szerződés aláírására, majd a programban közreműködő Takács Kató Kata, Kovács Helén Abigél és Szabó István tartottak számukra rövid eligazítást. A következő lépés, mint az szóba került, a vállalkozásokhoz szükséges eszközök beszerzése lesz, aztán indulhat a munka. A huszonhét vállalkozó között van, aki virágüzletet nyitna, más zöldövezetek karbantartásával foglalkozna vagy építkezési gépeket adna bérbe, kulcsokat másolna és szerszámokat fenne, asztalos- vagy fotóműhelyt nyitna – hogy csak egy párat említsünk a vállalkozói ötletekből. További nyolc személy egy későbbi időpontban írja alá a szerződést, így összesen 35 vállalkozással bővülhet Bölön gazdasági élete.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. szeptember 14., 12:46
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Gratulálok, minden elismerésem Vajda Lajosnak, aki nem felejtette el szülőfaluját, és Sikó Imrének a község érdekeinek a szolgálatáért!

 • User
  Dátum: 2020. szeptember 14., 13:18
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Most valasztasok elott jo hogy csinalnak valamit, egyebkent Bolon kozseg ugy nez ki mint ezelott 150 evvel, semmi sincs csinalva ebben a faluban masokhoz kepest nagyon le van maradva, ha nem volnanak a bolonpatakiak akiknek van penzuk es epitkeznek a falu tobbi resze olyan mint a vilaghaboru elott.