Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Legózva is az életre készülnek

Legózva is az életre készülnek Kovászna megye

Nagy volt a zsivaj pénteken a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola udvarán: a step by step (lépésről lépésre) tagozatos pedagógusok és elemis diákok vendégeket fogadtak, akikkel együtt játszottak, alkottak, ugráltak. A „Playfest” rendezvény a gyermekek korai fejlesztése és nevelése Romániában projekt keretében valósult meg az UNICEF Románia, a Step by step Központ és a dániai Lego Alapítvány támogatásával és ami a lényege: rengeteget legózhattak, de még számtalan másfajta kreatív játékban is részt vehettek a kisdiákok. A központi téma „a mi városunk” volt.

Hirdetés
Hirdetés

A váradis step by step tagozat a Mihai Viteazul Főgimnázium hasonló módszerrel tanuló osztályaival együtt az országos módszertani és képző központon keresztül vett részt a pályázatban, mely a játszva tanulás és tanítás elsajátítására helyezi a fókuszt. A kezdeményezők a tanítóknak, óvónőknek, bölcsődei nevelőknek szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy minden helyzetben és bármivel lehet játszani, valamint hogy a játék a gyermek lételeme, ami által bármit meg tud tanulni.

A képzéseket már három alkalommal szervezték meg Kovászna megyében: kétszer a Váradiban, egyszer pedig a Gulliver óvodában, ezután kerül sor hasonlókra Hargita megyében. Összesen 250 pedagógust vett és vesz részt a képzéseken és közel 300 elemi tagozatos gyermek a programban, melyben az építőjátékok nagy szerepet kapnak. A kellékeket a Lego Alapítvány biztosítja.

Az építőjátékok, az építőközpontok a step by step tagozaton mindig kiemelt fontossággal bírnak: ha nem legóból, akkor a módszertani és képzőközpont által biztosított fakockákból, mágneses rudakból vagy a szülők által behozott más típusú elemekből alkotnak a gyermekek.

Hogy miért is olyan fontos építeni az iskolában? Balázs Réka tanítónő, képző szerint azért, mert fejleszti az agy-kéz-szem koordinációt, a térlátást, és fejleszt minden fajta készséget és képességet, mely az együttműködéshez szükséges: el kell dönteni ki és mit épít, mit vállal magára a munkából, milyen típusú és színű elemekből lesz meg az alkotás. „Az a felnőtt, aki ezeket a készségeket nem sajátítja el gyermekkorában, nehezen él párkapcsolatban, családban, közösségben” – fogalmazott a pedagógus.

A pénteki nap folyamán az iskola udvarán tíz tevékenységközpontban szerveztek érdekes játékokat: természetesen lehetett legózni, hiszen a projektnek köszönhetően minden osztály két jókora doboznyi elemet kapott. Egy másik sátorban nyomdáztak, a sportpályán stafétáztak, az aszfalTszőnyegen krétarajzot készítettek, táncoltak, az ugrálóvárban ugráltak – felsorolni is nehéz, mennyi mindenben kipróbálhatták magukat és alkotó szellemüket a gyermekek.

Eközben a díszteremben is egymást váltották az osztályok: a Lego-gyár alapítóiról és a történetéről készült filmet nézték meg, illetve azt a kiállítást is megcsodálhatták, amely a korábban elkészült, Szentgyörgy-témájú alkotások kerültek közszemlére. Délután a step-közösséghez tartozó felső tagozatosok is csatlakoztak a Playfesthez.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük