Felhívás!

Leépítések lesznek

Ördög Lajos, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője lapunk kérdéseire tegnap elárulta, hogy a COVID-19 (koronavírus) terjedése miatt kialakult állapotok tükrében máris több háromszéki munkaadó kereste meg őket, és az esetleges leépítésekről érdeklődtek, ezzel kapcsolatosan kértek tanácsokat.

Főként a vendéglátásra, turizmusra szakosodott munkaadók keresték fel a megyei munkaügyi felügyelőséget tanácsokért, megoldásokért.

– A munkaadók többségének az a célja, hogy az alkalmazottai ne kerüljenek utcára. Gyakorlatilag át szeretnék vészelni ezt a válságos időszakot. Megoldás lehet a munkanélküli segély (ha megvan a megfelelő régiség), de egyezségeket lehet kötni a munkaórák és a bérek csökkentése terén, illetve a szombaton megjelent 19-es törvény értelmében az alkalmazottak igényelhetik, hogy 30 napig kiskorú gyermekeik mellett maradhassanak, mert az állam visszatéríti az erre a periódusra adott fizetéseket – magyarázta Ördög. Hangsúlyozta, hogy minden helyzet más, de meg kell keresni a megoldásokat, hogy ne a munkásokon csattanjon az ostor.

Azt is megtudtuk, hogy munkavédelmi szempontból hamarosan ellenőrzésekre kerül sor Háromszéken is: a felügyelők annak járnak majd utána, hogy a munkaadók biztosítják-e bérmentve az alkalmazottaknak azokat az eszközöket, amelyekkel egy minimális higiéniát betarthatnak, és ott ahol szükséges, biztosítanak-e megfelelő munkavédelmi eszközöket, például az eladóknak kesztyűt és maszkokat. A maszkok terén a szakember kifejtette, hogy ezek beszerzése számukra is fejtörést okoz, így az ellenőrzésekkor figyelembe veszik, hogy hiánycikk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.