Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Leendő hungarikumok?

Leendő hungarikumok? Kovászna megye

Önmagában sem lekicsinylendő projekt volt 2017-ben a Vármegye Kiadó gondozásában megjelenő Székelyföldi mofettás könyv, melyet Incze Réka, Jánosi Csaba, Kisgyörgy Zoltán és Tatár Márta írt, valamint szerkesztett, de 2021-ben erre a műre alapozva ismerteti meg a tágabb nagyközönséggel a Kovászna és Hargita megyei mofetták nyújtotta lehetőségeket a Kovászna Megyei Művelődési Központ, amely annak idején a könyv születésénél is bábáskodott. A Hungarikum Alaphoz benyújtott, Székelyföldi mofetták hiánypótló és korszerű népszerűsítése című pályázattal megnyert 3 millió forintos támogatás rendeltetéséről Szőts-Papp Zsuzsa, a KMMK örökségvédelmi szakelőadója beszélt lapunknak.

Miután a székelyföldi mofettákat erdélyi értékként minősítette az Erdélyi Értéktár bizottsága, és reményteljes úton vannak a nemzeti értékké válás felé, a művelődési központban működő Kovászna Megyei Értéktár közössége úgy gondolta, megalapozottan pályázhat támogatásra az ügyükben. Ezt tavaly is megtették, sikertelenül, idén újra nekifutottak, szem előtt tartva, hogy nemcsak egy kipipálandó tétel legyen a tevékenységnaplóban, hanem valódi hasznot hozzon a tágabb közösségnek – mondta Szőts- Papp Zsuzsa, aki egyéb értékeink útját is egyengette a hungarikummá válás felé.

Hirdetés
Hirdetés

A Székelyföldi mofettás könyv­re alapozva több célt is kijelöltek: minden háromszéki és Hargita megyei mofettánál egységes kivitelezésű információs táblával tájékoztatni a látogatókat a gyógygázok hatásáról, helyes használatáról. A mofettákat egy digitális térképre is felrajzolják, amelyek szintén minden kötődő információt megmutatnak, valamint az említett könyv angol és román fordítását is elvégeztetik. Ez utóbbi nehéz szakmai feladat, és költséges is a megrendelőnek. Ha korábban erre nem sikerült pályázati támogatást szerezni, most igen, így magyar, román és angol nyelven egyszerre fog megjelenni egy e-book, azaz elektronikus könyv, amelyre a tudományos életben és a laikusok részéről is élénk érdeklődés mutatkozik.

A gyerekekre gondolván ugyanakkor földrajz-, fizika-, kémia-, környezetismeret-órán felhasználható digitális tananyag is készül minden iskolai korcsoportnak, videók, játékok, feladatsorok által ismerkedhetnek a mofettákkal kicsik és nagyok, itthon és a határon túl is.

– Úgy érzem, szép kifutása, kiteljesedése ez a 2017-es vállalkozásunknak, hiánypótló a maga nemében. Ugyanakkor kicsi reklámot is csinálunk ezen természeti értékeknek – vélekedett Szőts-Papp Zsuzsa.
Nagy sikerként könyvelheti el ugyanakkor minden erdélyi, hogy június 22-én az illetékes bizottság hungarikummá nyilvánította az 1568-as vallásszabadságról szóló törvényt, illetve a székelykapuk is bekerültek a „kiemelt nemzeti érték” kategóriába, innen pedig csak egy lépésre vannak a hungarikummá válástól.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük