Felhívás!

Külföldi munkaerőt várnak

Ugyanolyan a júniusi munkanélküliség mértéke megyénkben, mint tavaly ilyenkor: 4,64%, ami azt jelenti, némileg helyrerázódott a gazdaság, de vannak kiugróan magas munkanélküliséggel küzdő falvak is (vélhetően a külföldről visszatérők miatt), mint Bacon (16%), Bölön (16%) Előpatak 20%. A vállalkozók közül egyre többen kérik viszont a munkaügyi hivatal jóváhagyását ahhoz, hogy külföldről, az unión kívüli országokból alkalmazzanak munkaerőt.

A kis híján négyezer Kovászna megyei munkanélküliből 833 fizetett, azaz ennyi részesül segélyben. Sokan közülük nem sietnek havonta láttamoztatni papírjaikat, annak ellenére, hogy ennek elmulasztása esetén egy évig nem folyamodhatnak újra segélyért.

Kelemen Tibor munkaügyi igazgató havi sajtótájékoztatóján közölte, a hivatal költségvetése jelenleg igencsak hiányos, nem tudják fizetni az igényelt szubvenciókat a vállalkozóknak a különböző szempontokból hátrányos helyzetű személyek alkalmazásáért, ezért a munkaügy 1,5 millió lejes költségvetés-kiegészítést kért júliusra, viszont csak az összeg egyharmadát kapta meg. Így az idei, már folyamatban levő támogatás-folyósításokat (163) és a tavaly igényelt szubvenciókat (450) illetően egy rendszert dolgoztak ki: a korábban igényelt támogatások közül azokat fizetik, amelyekhez az elszámolást hamarabb leteszik, addig, amíg elfogy a keret. Az új igényléseket (500) jövő hónapban a letétel sorrendjében finanszírozzák.

Egyre több vállalkozó szeretne unión kívüli személyt alkalmazni, miután nem találnak megfelelő alkalmazottakat: Gelencére például takarítónőket, Zabolára állatgondozókat keresnek, az építőiparban folyamatosan nagy az igény. A bevándorlási hivatal nyilvántartása szerint idén négy pakisztáni munkavállaló volt megyénkben egy ozsdolai fafeldolgozónál, de már nincsenek alkalmazásban. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.