Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Koszorúzással kezdődött az ’56-os emlékünnepség Sepsiszentgyörgyön

Koszorúzással kezdődött az ’56-os emlékünnepség Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörése évfordulója alkalmából koszorúkat helyeztek fel Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának homlokzatán díszelgő Gloria Victis táblánál, valamint Szalay Attila mártír Csíki utcai emléktáblájánál. A városháza képviselői és a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetségének tagjai hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.

Hirdetés
Hirdetés

A koszorúzás előtt Török József egykori politikai fogoly, egyben a szövetség elnöke szólt a tucatnyi emlékezőkhöz. „Sajnos mi, erdélyi magyarok nem mondhatjuk el, hogy eredményeket hozott volna számunkra az 1989-es fordulat. Tagadhatatlan, hogy változás történt, de ha a nemzetiségi problémákra gondolok, akkor azok közül csak nagyon kevés oldódott meg” – fogalmazott. Hozzátette, meggyőződése, hogy ha a közeljövőben összefogunk, „akkor Erdélyt jobb hellyé tudjuk tenni”.

Ezt követően a szövetség tagjai, Zsók László és Váncsa Árpád szintén volt politikai foglyok helyezték el az első koszorút, őket a két alpolgármester, Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba követte.

Váncsa Árpád és Zsók László egykori politikai foglyok helyezték el az első koszorút

Ifjú a gyerekek között

A Csíki utcai emléktábla előtt a szövetség vezetője elérzékenyülten idézte fel Szalay Attila tragikus történetét. 1958-ban koncepciós per áldozata lett, amikor a Székely Mikó Kollégium több diákjait is letartóztatták, bebörtönözték.

Egyetlen bűnük az volt, hogy 1957. március 15-én pár mikós diák megkoszorúzta az Erzsébet parkban levő 1848-’49-es emlékművet, majd a következő évben is megpróbálták ugyanezt. Akkor azonban az éj leple alatt a kommunista titkosszolgálat emberei elkapták őket; egy részüket nyomban, a csoport többi tagját 1958. március 18–30-a között tartóztatták le. A mai napig sem tisztázott, hogy Szalay Attila miként került közéjük, akit vélhetően csak azért vádoltak meg, hogy a gyerekek mellett egy felnőttet is lehessen felelősségre vonni. Egy, az otthonában talált régi pisztoly szolgált bizonyítékul a kommunista titkosszolgálat számára, akik így fegyveres felkelés vezetőjeként könyvelték el. A vádiratban az állt, hogy ellenforradalmi csoportot hozott létre Székely Ifjak Társasága néven.

A csoport diáktagjai közül Bordás Attilát 12 évre, Gyertyánosi Csabát és Jancsó Csabát 10 évre, Jancsó Sándort 8 évre, Molnár Bélát 6 évre, Sándor Csabát 7 évre, a három munkásifjú közül Szalai Attilát 18 évre, Szabó Lajost 15 évre, Gyertyánosi Gábort 12 évre ítélték. Vizsgálati fogságban voltak még: Berszán Mihály, Demeter Szabolcs és Szász Farkas. Az elítéltek egy része börtönéveit Ocnele Mari-on, a fiatalkorúak fogházában kezdte, s csak 18. életévük betöltése után kerültek át a „felnőttek” közé. Szalay Attila 1959-ben a szamosújvári cellában vesztette életét, feltehetően belső vérzése alakult ki a többszöri verés következtében. Földi maradványait a helyi temetőbe helyezték el.

Sepsiszentgyörgy alpolgármesterei tisztelegnek Szalay Attila mártír emléktáblája előtt

A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetségének tagjai, akik egyben bajtársak is, évente eljönnek, hogy leróják tiszteletüket a bebörtönzöttek előtt. „Minden évben itt leszünk október 23-án, koszorút helyezünk el, amíg élünk. Számunkra ez rendhagyó esemény, mindig jönni fogunk” – jelentette ki az elnök.

A megemlékezés folytatódik

A Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán található ’56-os emlékparkban 19 órától emlékeznek a magyar szabadságharcra. Közreműködik a Cantus Firmus Vegyeskar, a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákcsoportja; beszédet Soós Zoltán konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője, valamint Vargha Fruzsina és Török József, áldást Bucsi Zsolt Tamás református lelkipásztor mond. A himnuszok eléneklése után koszorúznak. Közreműködik a 14. sz. Dr. Kovács Sándor-, a 40. sz. Szent György- és a 115-ös sz. Bölöni Farkas Sándor-cserkészcsapat.

Az ’56-os emlékparkból a fáklyás felvonulás 20:00 órakor indul az Erzsébet parkba, a kommunizmus áldozatai emlékére felállított kopjafához, ahol a Vox Humana Kamarakórus előadását, illetve ft. Ilyés Zsolt római katolikus plébános áldását ugyancsak koszorúk elhelyezése követi.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük