Felhívás!

Korhatár nélkül ajánlott

Korhatár nélkül ajánlott Kovászna megye

Hétvégén több kovács lesz Sepsiszentgyörgy főterén, mint amennyi az országban van – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyre a Kónya Ádám Művelődési Házban került sor a hétvégi, negyedik háromszéki kovácstalálkozót megelőzően. Mintegy harminc meghívottat várnak, és ők mind igazi mesterek.

Még csak pár nap az országban egyedülálló esemény kezdetéig, hiszen szeptember 6–8. között kerül sor a kétévente megrendezett kovácstalálkozó negyedik kiadására a megyeszékhelyen. Sztakics Éva alpolgármester szerint sok kísérőprogrammal zajlik majd a rendezvény, mely megmutatja, mi a különbség az igazi díszkovácsolás és az ipari kellékekkel, gépekkel előállított kovácsoltvas munkák között. Idén viszont nagyobbra törnek a szervezők, Nagy György kovács, az ötletgazda és a városi önkormányzat: a főtéren a harangöntést is élőben szemlélhetik az érdeklődők. Slíz Róbert kivitelezi majd az egyedi, öntött darabot, melyről vasárnap bontják le az agyagkabátot, az öntőformát, majd két hét múlva a Református Kollégium Kőrösi Csoma Sándor utcai elemi iskolájának udvarán állítják fel a Walfried Huber kovácsmester által megtervezett, környezethez illő kovácsoltvas haranglábra.

A sajtótájékoztatón jelenlévő olaszteleki kovácsmester, Nagy György hangsúlyozta, kezdettől fogva cél volt a hitelesség, a magas színvonal. Véleménye szerint manapság az emberek úgy rendelnek, s a mesterek úgy készítenek díszkovácsolt munkákat, hogy nem veszik figyelembe a környezet, az épület stílusát, így zavaros lesz a végeredmény.

A hétvégi találkozóra az anyaországon kívül Ukrajnából, Oroszországból, Szlovákiából, Ausztriából és Németországból érkeznek meghívottak, de hazaiak is jelen lesznek. Így a nézőknek pénteken a harangöntést kínálják látnivalóként, szombaton alkalmuk lesz megtekinteni a ráfhúzást (a vasabroncs összekovácsolását, illetve rákapcsolását a fakerékre), ezt Takács Zoltán, a Magyar Kovácsszövetség elnöke mutatja be, de a Varró Lajos késdamaszkolása is érdekes lehet, főleg a fiataloknak – ez azt a módszert jelenti, hogy különböző összetételű és keménységű acélrétegeket. kovácsolnak (ütnek) össze a különféle pengék készítésekor. Magyarország egyetlen női lópatkoló kovácsa, Kajos Viktória ismét eljön, ő vasárnap tart bemutatót. Vasárnap este a Tárkány művek koncertjével zárul a rendezvény.

„Egész Európában nagyon kevés a kovács, bár azokban az országokban, ahol nem volt kommunizmus, még fennmaradtak a céhek, és van minőségi ellenőrzés a szakmában. Nálunk és más kelet-európai országokban viszont szétverték a céheket, ezért egy kezemen megszámolhatnám, hány mester van Romániában” – mondta Nagy György újságírói kérdésre válaszolva.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.