Felhívás!

Könnyedén románul, angolul

Könnyedén románul, angolul Kovászna megye

A kézdivásárhelyi Language Lane Nyelviskola barátságos, biztonságos és kényelmes környezetet kínál elsősorban gyerekek román- és angolnyelv-tudásának fejlesztésére. Raluca Szigethi tanár az idegen nyelv játékos és élvezetes formában történő átadásában hisz, többéves tapasztalattal a háta mögött vallja, hogy a legfontosabb a pozitív attitűd kialakítása és az adott nyelv megszerettetése.

A szülők többsége jó néven venné, ha gyereke minél korábban megismerkedne az adott idegen nyelvvel, de még idő előtt elveszik a kedvüket, amikor azzal riogatják őket, hogy ezzel ártanak a kicsinek. Pedig gondoljunk csak a kétnyelvű családokra, ahol a gyereknek természetes, hogy több nyelvet is hall – ecseteli tapasztalatait Raluca Szigethi, aki férje, Szabolcs kedvéért költözött Kézdivásárhelyre. A román–magyar vegyes házasságban született négyéves kislányuk mindkét nyelvet beszéli, és mivel anyukája már egész zsenge korában játékos módon – énekekkel, mondókákkal, párbeszédekkel –, mindenféle nyomásgyakorlás nélkül az angollal is megismertette, mára már a világnyelvet is jól uralja.

– A szakemberek szerint minél korábban kezd el valaki megismerkedni egy idegen nyelvvel, annál gyorsabban és könnyebben tudja azt elsajátítani, mert tulajdonképpen párhuzamosan tanulja az idegen nyelvet és az anyanyelvét. Ez nemhogy hátráltatja a fejlődését, de pozitívan hathat, mondjuk a kreativitására – hangsúlyozza az angol-spanyol nyelvtanári diplomával rendelkező oktató, aki szerint a legfontosabb, hogy az idegen nyelvet játékos és élvezetes formában mutassuk be a gyermekeknek, például énekléssel, játékokkal, könyvekkel. A Language Lane-beli csoportos foglalkozásokon a 4–12 évesek interaktív módon ismerkednek nemcsak az angol, de a román nyelvvel is.

A szakember a kolozsvári egyetemi évek után hat évig élt Bukarestben, ahol különböző oktatási intézményekben – köztük a Cambridge School of Bucharestben – oktatott angolt, majd rövid milánói kitérő után három év pekingi tartózkodás következett, ahol szintén angol nyelvre tanított gyerekeket.

– Az évek során dolgoztam már felnőttekkel és gyerekekkel is, de az igazság az, hogy jobban szeretek kicsikkel foglalkozni, hiszen szórakozás az együtt töltött idő, szivacsként szívják magukba az információkat. Energikus személyiség vagyok, így szerencsére hamar megtalálom a közös hangot velük, és én is sokat tanulok tőlük – meséli mosolyogva.

Eredetileg Brassóban szeretett volna angolnyelv-iskolát nyitni, de mivel családja ide köti, így tavaly szeptemberben a céhes városban kezdett terve megvalósításába. Ő maga is meglepődött, mekkora érdeklődés fogadta ötletét, bár a legtöbben nem az angol, hanem a románnyelv-tanulási lehetőség iránt érdeklődtek. Ennek okát abban látja, hogy mivel még csak most tanul magyarul, a szülők többsége szerint román anyanyelvűként jobban át tudja adni a nyelvet.

Ugyanazt a metodológiát követi, mint az angol nyelv oktatásánál, bár saját bevallása szerint kreativitását igencsak próbára tette a rendelkezésre álló tananyag bővítése, színesebbé, élvezetesebbé tétele. Meglátása szerint a gyerekeknek bátorításra, pozitív visszacsatolásra és időre van szükségük ahhoz, hogy elsajátítsanak egy idegen nyelvet, és arra inti a szülőket, legyenek türelmesek, ne támasszanak túlzott elvárásokat irányukba, mert azzal gátolják a fejlődésüket.

Ralucát az motiválja a legjobban, hogy a kicsik örömmel és lelkesen járnak az interaktív órákra, legszívesebben még a vakációban is bejárnának. A Language Lane nyelviskolát Kézdivásárhelyen az Állomás utca 34. szám alatt, a CAR régi székhelyén találják. Bővebb tájékoztatásért hívják a 0745.773.886-os telefonszámot.

A nyelvelsajátítás egy észrevétlen, természetes folyamat. A szakemberek külön terminussal jelölik a 10 év alatti és 10 év feletti tanulók idegen nyelvi fejlesztését. 10 éves kor alatt a gyerekek az idegen nyelveket az anyanyelvükhöz hasonló módon sajátítják el, így ezt a folyamatot nyelvelsajátításnak hívják. A 10 év feletti tanulók a nyelvet már valóban tanulják, összefüggéseket keresnek, fordítanak, ezt hívják nyelvtanulásnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 14., 15:02
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Neil Armstrong:
  „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás/nagy lépés az emberiségnek”
  v.
  „Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás/nagy lépés a székely fiataloknak”